Diari digital d'Andorra Bondia

Papa, vull tocar la gralla


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Colla Castellers d'Andorra

Doncs si al nen (o a la nena) li dóna per la gralla, no pateixin: a partir d’aquest curs podrà aprendre a tocar-la a la Folk Escola que impulsen els Fallaires de la capital, amb la col·laboració de l’Escola de Folk del Pirineu -ja saben, el Pont d’Arsèguel, Tito Pelàez i tota la pesca- i el Comú d’Andorra la Vella. I no només la gralla: també l’acordió diatònic, el flabiol, la buna, el violí, el tamborí i els instruments de percussió, tant amb baqueta -caixes, timbals- com manuals -pandero, pandereta. I això no és una declaració de bones intencions, no: la primera edició de Folk Escola: tallers del Principat d’Andorra -així és com es diu la criatura- arrencarà la segona setmana de novembre a les aules de l’Insitut de Música, i la intenció dels Fallaires, si la iniciativa pren una mica de volada i hi ha prou demanda, és obrir extensió en les parròquies que hi estiguin interessades. Els Fallaires hi han posat la idea, l’empenta i la feina(da) que comporta tirar endavant una aventura com aquesta; l’Escola de Folk hi aportarà els professors, i l’objectiu és que embarcar-hi en les pròximes edicions altres entitats de cultura tradicional.

De fet, diu el president dels Fallaires, Santi Sánchez, Folk Escola es va començar a gestar ara fa dos anys, quan la tradicional cremada de Sant Joan va incorporar música en viu. Com que no hi ha havia al país instrumentistes de música tradicional, es va contactar aleshores amb l’Escola de Folk, que són els que les dues últimes cremades hi han posat la, diguem-ne, banda sonora. “Inicialment, la idea era formar uns quants fallaires per assegurar la continuïtat de la música en viu a la cremada; que a mitjà termini fóssim autosuficients; però ens vam adonar que no érem nosaltres sols, els que teníem aquest problema, que hi havia altres entitats de cultura tradicional que es trobaven amb dificultats per trobar músics”. Així que van decidir obrir la iniciativa a tot el teixit associatiu: geganters, castellers - que d’altra banda ja disposen d’una secció de grallers- i els que vinguin.

L’inici de curs, al novembre

El nom de l’invent -Folk Escola- ja indica que el destinatari inicial són els nens, diguem que a partir de vuit anys. De fet, els Fallaires ja han presentat el projecte a diverses escola, i la resposa ha sigut entusiasta. També entre els particulars i les entitats, perquè els Tallers estaran oberts a alumnes de totes les edats i de tots els nivells: des de sensibilització -per a aquells que no hagin agafat mai abans un instrument- fins a avançat, passant per iniciació i perfeccionament. Però aquest entusiasme s’ha de confirmar amb les inscripcions: per això els Fallaires han convocat una reunió informativa que tindrà lloc dijous a la Llacuna (19 hores), amb l’assistència del mateix Peláez, iretor de l’Escola de Folk i confundador del Pont d’Arcalís. La matrícula -preu encara per determinar- s’obrirà el 12 d’octubre i es tancarà el 25, l’últim dia de la Fira d’Andorra la Vella. I segons el nombre d’inscritses distribuiran els grups -idealment, de tots els instruments que s’ofereixen- amb l’objectiu de començar les classes -dues sessions mensuals- a partir del 10 de novembre. El professorat l’aportarà l’Escola de Folk, però apunta Sánchez que si hi ha al país algun músic d’aquest perfil, “estarem encantats que s’afegeixi enaquest projecte”.

I tot, conclou, perquè el 2013 els Fallaires van apostar per la música en viu com una forma d’enriquir aquetsa tradició atàvica de cara a la candidatura com a patrimoni de la Humanitat -diiser, per cert, que s’ha de resoldre al desembre. A la Marxa dels Fallaires, amb arranjaments del mestre Roure, s’hi van afegir un seguit de tonades exhumades del Costumari d’Amades, arranjades per l’Escola de Folk, i que ara es distribueixen pel recorregut de les falles, des del bateig de foc a la placeta del Puial fins a la plaça Benlloch. I si tot va bé, a la pròxima cremada debutaran els primers grallers del país. Sona tot tan bé, però tant, que costa de creure. A veure.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte