Prop de 2.500 persones han assistit a la 10a edició de la Mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, que va tenir lloc entre el 21 i el 25 de juny a la Seu, Ordino, Artedó i Alàs. Segons la directora del festival, Montse Guiu, “s’han aconseguit tots els objectius d’aquesta 10a edició, malgrat les dates difícils, que coincidien amb el pont de Sant Joan”. Igualment satisfeta es va mostrar amb el canvi de format del Picurt, que aquest any era per primera vegada competitiu i repartia premis en metàl·lic: “Aquest salt és molt positiu per a la Mostra i, evidentment, per al Pirineu. Esperem tenir cada any més presència de material per posicionar-nos internacionalment.” I en la mateixa línia va valorar l’estrena d’Andorra com a seu de la Mostra, amb la projecció, el 22 de juny al Centre de Congressos d’Ordino, de la secció Cinema Recuperat i de les pel·lícules participants en la categoria Gall Fer Ecologia: “N’estem molt contents, i esperem que en pròximes edicions creixi més i millor.”

La guanyadora del Gall Fer Ecologia, dotat amb 2.000 euros pel ministeri de Medi Ambient, va ser, com deu recordar el lector, la italiana Bring The Sun Home, dels realitzadors Chiara Andrich i Giovanni Pellegrini, que segueix el periple d’un grup de dones de l’Amèrica Llatina que viatgen a l’Índia per seguir un curset per fabricar energia solar. Pel que fa a les altres categories a concurs, que es van repartir dissabte, el Gall Fer Pirineus, dotat amb 2.000 euros, va ser per a la francesa Le chant du cygne, d’Aurélie Jolibert; el Gall Fer Cadí d’Esports, dotat amb 1.500 euros, per a la polonesa K2: Touching the Sky, d’Eliza Kubarska; i el Gall Fer internacional, dotat amb 1.500 euros, per al curtmetratge Cailleah, de Rosie Reed Hillman. En aquesta última categoria hi va haver menció especial per a Tau Seru, de la directora australiana Rood Rathjen.

El jurat d’aquesta edició estava format per Augusto Tolin, exdirector del festival de cine de muntanya de Trento; el documentalista francès Ivan Boccara; la directora catalana Judith Colell (Boom Boom); Juan Ferrer, director de la Mostra de cinema llatinoamericà de Catalunya, i Carlos Bría, documentalista d’esports de muntanya, i en total es va projectar 84 pel·lícules, entre Cinema Recuperat i les seccions competitives.

Pel que fa al festival, Picurt va néixer el 2006 com a mostra de cine de muntanya a Artedó, i amb tan sols dos dies de projeccions. El 2009 s’hi va afegir la Seu i el format es va ampliar a cinc dies, i aquest 2016, coincidint amb el 10è aniversari, s’ha estrenat com a festival amb tots els ets i uts i Ordino i Alàs s’han afegit a les seus de la Mostra. Entre els objectius de Picurt figuren l’estudi, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants dels Pirineus, així com fomentar la creació i difusió cultural i sensibilitzar els espectadors sobre la realitat de la vida a la muntanya.