Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Ordino, Picurt, Filmoteca de Catalunya, Carlos Martínez, Cinema Recuperat, Batallons de muntanya, Herois d'Espanya: la 43a divisió, Laya Films
Andorra, Ordino, Picurt, Filmoteca de Catalunya, Carlos Martínez, Cinema Recuperat, Batallons de muntanya, Herois d'Espanya: la 43a divisió, Laya Films

Picurt: guerra i pau al Pirineu


Escrit per: 
A. L. / Fotograma: Herois d'Espanya: la 43a divisió / Laya Films (Filmoteca de Catalunya)

Juliol del 1967: la família Martínez –el pare, Carlos; la mare, Delfi, i les filles, Celia i Elena– agafen els trapaus, inclosa la càmera de 8 mil·límetres, i cap a Andorra. Aquí els esperen Daniel Coll i la parentela, i tots plegats pugen al jeep –Excursions Alt Urgell– i es planten a Pessons. Amb tenda de campanya, vetllada de pesca, foc a terra i pícnic amb tots els ets i uts. L’aventura sencera són poc més de tres minuts, la va rodar el mateix Carlos –duaner destinat a la Farga i òbviament aficionat al cine– i es completa amb una selecció d’escenes de l’escudella de Sant Antoni del gener del 1966; el Dia del turista i la festa major de la Seu, el juliol i l’agost d’aquell mateix any.

En total, deu minuts de pel·lícula que resumeixen l’hora escassa de la bobina dipositada a l’Arxiu Nacional per Elena Martínez –una nena, a la pel·lícula–. Titulat per a l’ocasió Estiu entre la Seu i Andorra, és un dels cincs tastets que es projectaran el 22 de juny al Centre de Congressos d’Ordino (20 hores) dintre de la secció Cinema Recuperat del Picurt, la Mostra de cine de muntanya dels Pirineus que aquesta edició celebra el desè aniversari i estrena, com ja s’ha vist, extensió andorrana.

Ho fa, segur que ho recorden, amb l’excusa del premi Gall Fer d’ecologia, instituït pel Govern i que es convoca per primera vegada, amb vuit pel·lícules a concurs: la canadenca Hadwins’ Judgement, de Sasha Snow; la francesa Alexandre, fils de berger, d’Anne Lapied; la nepalesa Kamaro, d’Arun Deo Josh, i les espanyoles El oso de los Pirineos, de Fernando Ballesteros; Tempo, de Manuel Valcárcel; Aquestes montanhes, de Vinó Vinuesa; Aquel no era yo, d’Esteban Crespo, i Fres-Boi, de Paloma Canonica. També es projectaran el 22 de juny entre els cines Guiu de la Seu i Ordino; en joc, una bossa de 2.000 euros, dotada pel ministeri de Medi Ambient.

Això serà al premi Gall Fer. Però tornem disparats al Cinema Recuperat, perquè a més d’Estiu entre la Seu i Andorra es projectarà dos raríssims documentals de propaganda bèl·lica cedits per la Filmoteca de Catalunya: Batallons de muntanya i Herois d’Espanya: la 43a divisió, tots dos produccions de Laya Films –la productora en què es va foguejar Jean Castanyer: que petit és el món–. El primer, dirigit per Manuel Berenguer, és una visió suposadament èpica –però finalment ingènua– de l’entrenament de les unitats alpines creades pel Govern de la República “per atendre degudament la defensa del Pirineu, segons les experiències dels moderns exèrcits i sota el guiatge d’experts professors de la nostra terra que han obtingut premis i mencions en concursos internacionals d’aquest esport”. L’entrenament, amb una tropa impecablement uniformada i equipada, consisteix en unes nocions bàsiques d’esquí –la cunya, la cunya–, algun descens pretesament vertiginós i un simulacre d’accident perquè el soldat “caigut” sigui traslladat fins al trineu ambulància literalment a coll d’un dels commilitons: “Segur que l’esforç que ara se’ls exigeix servirà per defensar la integritat de la pàtria”, conclou amb fatal optimisme una veu en off, sota els acords de l’Himne de Riego i amb la bandera dels Batallones Pirenaicos de Montaña al vent. L’1 d’abril de 1939 la República havia deixat d’existir.

Herois d’Espanya, en fi, narra la retirada de la 43a divisió de l’exèrcit republicà, que havia quedat aïllada i encerclada al sector de Bielsa, i que el 14 de juny de 1938 va aconseguir finalment passar a França, “amb tota la impedimenta i amb el propòsit ferm de no perdre ni un home, ni una arma ni una cavalleria”. La pel·lícula recrea la retirada pel Pirineu d’Osca i el retorn triomfal a territori lleial de la major part de la divisió. Les autoritats franceses els van deixar triar entre tornar a l’Espanya republicana o a la sublevada. Prop de 7.000 homes van escollir la primera opció, i tan sols 411, la segona. Un cop d’efecte que va ser degudament explotat a efectes propagandístics: són els herois de la 43a, que van arribar a temps de participar en la batalla de l’Ebre per acabar sent evacuats de nou cap a França, el gener del 1939.

Andorra
Ordino
Picurt
Filmoteca de Catalunya
Carlos Martínez
Cinema Recuperat
Batallons de muntanya
Herois d'Espanya: la 43a divisió
Laya Films
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic