Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, cine, Josep Pozo, 73 minutos, 73', Danger, Peter Cameron, Schepisi, Clive Owen, Gillian Anderson
Andorra, cine, Josep Pozo, 73 minutos, 73', Danger, Peter Cameron, Schepisi, Clive Owen, Gillian Anderson

Pozo esclata: “Rodar aquí és un miracle; els incentius són nuls”


Escrit per: 
A. L. / Foto: Bon Dia

Es dirà Andorra, transcorre en un país que vol ser Andorra –però que s’hi assembla, diguem-ho tot, com un ou a una castanya– però no es rodarà a Andorra. Ho deia ahir amb acritud l’actriu i productora Elisabet Terri a compte de la versió cinematogràfica de la novel·la de Peter Cameron que protagonitzaran Cliwe Owen (The International) i Gillian Anderson (Expediente X), amb producció de James Ivory i que el director Fred Schepisi rodarà a l’abril amb un pressupost de deu milions d’euros. Però no serà en localitzacions del país, sinó a Itàlia. I aquesta ha sigut l’espurna que li faltava a Josep Pozo, la meitat d’Imminent –l’altra meitat és Terri– per saltar.

El guionista, director i productor de Nick i 73 minutos assegurava ahir que “fins a l’últim moment hem estat en contacte amb els coproductors australians d’Andorra perquè com a mínim una part de la pel·lícula es filmés aquí”. No ha sigut possible perquè –diu– “per a ells el factor decisiu són els incentius fiscals; nosaltres insistíem que a Andorra ens donen tota classe de facilitats..., però és que això –et responen ells– ens ho ofereixen a tot arreu: no és suficient”. Per dir-ho clarament: “No els hem pogut oferir cap dels al·licients ni incentius que sí que troben en altres països.”

La realitat és dura per al sector cinematogràfic: no hi ha ajudes públiques –i es refereix a la fiscalitat, no a les subvencions directes– ni tampoc una cultura empresarial que contempli el cine com una inversió plausible: “Rodar a Andorra és un autèntic miracle; els incentius són ara mateix nuls, tant des del sector públic com des del sector privat.” Sap de què parla, Pozo, perquè seu –bé: seu, d’Imminent i també de Terri– és el petit miracle d’haver rodat íntegrament al país dues pel·lícules –Nick i 73 minutos– en quatre anys. I per aquí dalt no es rodava una pel·lícula professional des de feia com a mínim tres lustres. Per no dir quatre: “Hi ha un profund desconeixement d’aquesta indústria: el cine no dilapida recursos naturals ni ocupa espais de forma indefinida; dóna treball a col·lectius i empreses del sector. En definitiva: no només és una font d’ingressos, sinó una oportunitat única de mostrar-se a l’exterior.” Encara més: “Que ningú no s’enganyi: l’efecte d’exhibir localitzacions naturals en un rodatge no s’aconsegueix ni remotament amb campanyes publicitàries convencionals.”

Tal com el pinta, el panorama és desolador, i no pot ser més que fruit de la casualitat que hagin coincidit en el temps les dues pel·lis d’Imminent, el curt Wolves i el pilot d’Impacto. De fet, ben aviat se’ls hauria d’afegir Danger, el tercer llarg de Pozo, que s’havia de rodar a les instal·lacions de Sud Radio. Doncs tampoc això acaba d’estar del tot clar: Danger té ara mateix tots els números per rodar-se a l’illa canària de La Palma, precisament pels incentius fiscals –fins al 35% de la inversió– que aquí són desconeguts. El càsting complet, en breu, però amb sorpreses majúscules, augura, perquè el pressupost s’ha disparat finalment fins a deu milions d’euros. Així que hi haurà estrella. El que tampoc està clar és la preestrena de 73 minutos, rodada al febrer a Anyós i pràcticament enllestida. Havia de ser al novembre, però fins i tot això està en l’aire per falta de patrocinadors.

En fi, per tornar al començament i pel que fa a l’Andorra de Cameron i Schepisi, acabarem amb l’elenc protagonista, que a més d’Owen –en el paper d’Alexander Fox– i Anderson (Miss Quay), formen Toni Collette (Mrs. Dent), Joanna Lumley (Mrs. Quay) i Riccardo Scamarcio (Vladímir Afgroni).

Andorra
cine
Josep Pozo
73 minutos
73'
Danger
Peter Cameron
Schepisi
Clive Owen
Gillian Anderson

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Important ressenyar que els comentaris efectuats (mitjançant aquest article) per la meva persona i en conseqüència per IMMINENT no tenen el menor interès partidista. La nostra relació amb les institucions a través del Ministeri de Cultura és més que cordial i correcta i no hem trobat cap inconvenient a l'hora d'abordar el rodatge dels nostres projectes al país. Però sí que és cert que el rodatge d'Andorra no ha pogut venir a Andorra per la inexistència d'incentius. Cal explicar que no es tracta de crear incentius fiscals per a les empreses establertes al país sinó per a les foranes, que busquen escenaris on situar les seves produccions sota la premissa que els territoris triats els ofereixin avantatges per reduir l'impacte de la seva inversió. Aquest tipus de mesures existeixen pràcticament en tots els països del món i la majoria d'ells no tenen ni la riquesa de paisatges ni la facilitat logística que pot oferir Andorra. Entenc que és un tema que s'ha de transmetre's seriosament i que ens correspon explicar-ho adequadament. Ho intentarem.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte