Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, jaciment, la Margineda, recreació històrica, arqueologia, andosinoi, Molines, castell, fortalesa
Andorra, jaciment, la Margineda, recreació històrica, arqueologia, andosinoi, Molines, castell, fortalesa

Primer, la vela; després, el pla director


Escrit per: 
A. L. / Vista general del jaciment de la Margineda, ahir, amb les estructures dels segles XII, XIII i XIV que s’han excavat des del 2007 (Foto: Jonathan Gil).

El jaciment de la Margineda acollirà del 23 al 25 de juny 'Andosinoi', el 1r Festival de recreació històrica.

L’última campanya d’excavacions va tenir lloc el 2014; l’última programada, és clar, perquè el novembre del 2016 se n’hi va haver de practicar una altra d’urgència per reforçar alguns dels murs de pedra seca que no havien suportat la intempèrie i que s’havien acabat ensorrant. I és en aquesta campanya d’urgència a què s’agafa Molines, la propietària del jaciment, per dilatar una mica més la redacció del pla director que ha d’establir els criteris generals de conservació, consolidació i difusió. Com que els arqueòlegs disposen de dos anys per redactar la memòria reglamentària, i com que la memòria és imprescindible per elaborar el pla director, no cal que hi comptem abans del 2018.

Així ho augurava ahir Pati Molné, directora de Comunicació de Molines Patrimonis, en la presentació d’Andosinoi, el 1r Festival de recreació històrica d’Andorra, que tindrà lloc entre el 23 i el 25 de juny i que pretén –en paraules de José Miguel Gallego, arqueòleg que ha treballat al jaciment des del primer dia i que participa en el festival a través de l’empresa Artífex– difondre el coneixement que s’ha generat al voltant de les excavacions “de forma entretinguda i amb un programa d’activitats destinat a tots els públics”. Ras i curt: la Margineda es convertirà durant tres dies en un poblat medieval, posem que cap als segles XII, XIII i XIV, “que és el període més ben caracteritzat en el registre arqueològic”.

Més que el jaciment, serà l’entrada al recinte, on s’instal·laran una desena de veles de grans dimensions que acolliran tallers d’herbes medicinals i de vestuari medieval, fins i tot una seca on es fondran monedes, així com la reglamentària taverna –medieval, naturalment– i dues demostracions de combats singulars: el dissabte, a les 18 hores, i el diumenge, a les 12 hores. També s’ha programat visites guiades al jaciment –a càrrec de l’arqueòleg Walter Alegría, que va dirigir les últimes campanyes– i l’entrada, atenció, és gratuïta.

Andosinoi, en fi, pren el nom del terme –segur que ho recorden– amb què l’historiador Polibi es va referir als indígenes més o menys locals que el 218 abans de Crist li van plantar cara a Hanníbal i als seus 38 elefants. Camí de Roma, ja ho saben, i de perdre la II Guerra Púnica. Segons Jordi Esteve –un dels responsables de Recognoverunt, l’empresa que s’ha encarregat del que és pròpiament la recreació històrica–, es tracta “que la gent pugui viure la història des de dins: nosaltres ens limitem a guiar-los en aquest viatge en el temps”.

Si hi han trobat a faltar parafernàlia bèl·lica –tan sols dos combats, i tot i que entre el material que s’exposarà al poblat hi haurà alguna espasa d’aquelles mida XXL, no serà aquest el material més abundant–, no és per casualitat. Diu Gallego que el material d’origen clarament militar que s’ha recollit a l’excavació és mínim, i que per tant té la seva lògica centrar-se sobretot en els aspectes civils del que ell interpreta obertament com un poblat. De fet, Gallego és –juntament amb els també arqueòlegs Àlex Vidal, Abel Fortó i el mateix Alegria– un dels autors de la comunicació que defensarà dissabte al Congrés d’història dels Pirineus la hipòtesi que les restes dels segles XII, XIII i XIV excavades a la Margineda corresponen a un assentament humà i no a un castell: “El registre arqueològic, que a primer de carrera t’ensenyen que és la font principal de documentació per establir hipòtesis científiques, apunta cap aquesta direcció.”

La cosa, com veuen, es posa interessant. Corresponguin a un poblat o a una fortalesa, les restes exhumades des del 2007 han patit des d’aleshores els efectes de la intempèrie. D’aquí la intervenció del 2016. I d’aquí que cobrir els 1.500 metres quadrats excavats fins ara sigui la prioritat. Urgent , diu Molné. De fet, ja ho era el novembre passat, quan es van presentar els resultats de l’última campanya. Aleshores es va parlar d’una vela, i diu Molné que s’han presentat diversos projectes que s’han hagut de descartar pel cost que comportaven. La propietat n’espera ara de nous, però el cert és que no hi ha calendari a la vista. L’única cosa clara és que “urgeix més la cobertura que el pla director”.

Andorra
jaciment
la Margineda
recreació històrica
arqueologia
andosinoi
Molines
castell
fortalesa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte