Per Nadal. Aquesta és la previsió de la cònsol escaldenca, Rosa Gili, per obrir el primer tram del projecte Caldes: exactament, entre el pont d’Engordany i l’edifici Caldes –ja saben, l’antic ArtalRoc i encara més enrere, el fallit CIAM. La resta de la intervenció, pel passeig del riu fins a la placeta del Madriu, inclosa l’escultura monumental que el pare de tot plegat, Javier Balmaseda, hi ha projectat, així com la remodelació de la font del Roc del Metge i el nou paviment de l’avinguda del pont de la Tosca amb passos elevats per pacificar la circulació, hauran d’esperar a la primavera.
Es torna així al calendari original que la mateixa cònsol havia anunciat quan es va presentar el projecte, que era de setze mesos, i que el novembre passat, quan van començar les obres, va retallar a deu. No ha pogut ser, diu, per la complexitat i pels imprevistos reglamentaris en intervencions d’aquesta magnitud.
Ella és la primera a lamentar-ho perquè el projecte Caldes és el mascaró de proa del mandat i durant un temps, ja ho han vist, va somiar a veure’l acabat a temps de les comunals. Però Gili ha aprofitat el temps de descompte per una visita d’obres i per fer-se la foto reglamentària amb la bassa d’aigua calenta que ja s’ha instal·lat a la placeta dels sarafaretjos, a sota de l’edifici Caldes. N’hi haurà quatre més, de safaretjos, distribuïts entre la plaça i el pont d’Engordany. Però aquests seran amb aigua freda i estrictament decoratius. La primera fase es completarà amb les cinc aixetes XXL de bronze dissenyades pel mateix Balmaseda que abocaran al Valira l’aigua que circula pel circuit de canonades de coloraines al llarg del passeig.
Gili i el cònsol menor, Quim Dolsa, han estat els primers a provar l’escalforeta del safareig. Amb les mans, no s'han atrevit a posar-hi els peus, i això és precisament el que s’espera que facin turistes i també veïns: enfilar-se fins a l’edifici Caldes per provar els efectes proteics i supervitaminats de les aigües termals que van ser en l’inici del boom turístic de la parròquia i precisament a la part alta, entre el pont d’Engordany i el de la Tosca. Gili confia que tot plegat –els safaretjos de la placeta, l’edifici Caldes reconvertit en sala d’exposicions i l’escultura de la placeta del Madriu– exerceixi de ganxo i revitalitzi una zona tradicionalment deprimida.
Reserva de la biosfera
D’altra banda, la cònsol no sembla tenir gaire pressa a complimentar la documentació que Medi Ambient havia requerit als comuns i que només Escaldes no ha facilitat: “Estem a favor del projecte, és clar que sí, però ara mateix tenim entre mans un altre projecte vinculat a la Unesco, que és el del Madriu, que fa setze anys que s’arrossega i que fins fa ben poc no s’havia començat a explotar com pensem que s’ha de fer. Ens agrada fer les coses ben fetes, primer una i després l’altra, i ara estem centrats en el Madriu. Això no vol dir que si el Govern ens contacta, els atendrem. Però des de les eleccions no ho ha fet”.