Diari digital d'Andorra Bondia
Remolins contempla el tauler modular del joc, al taller escaldenc de Regirarocs.
Remolins contempla el tauler modular del joc, al taller escaldenc de Regirarocs.

Qui vol jugar al Neolític?


Escrit per: 
A. L. / FOTO: Màximus

Regirarocs presenta el cap de setmana a la Seu un joc d'estratègia que proposa els jugadors experimentar el lpas de les comunitats de caçadors-recol·letors a les d'agricultors-ramaders 6.000 anys enrere.

L’arqueòleg Gerard Remolins sempre es guarda un as a la màniga. L’últim és un joc d’estratègia encara sense nom i per a tota la família –o, millor dit, per a tota la classe, de seguida ho veuran– que proposa els jugadors viatjar fins al Neolític, posem que entre 5.000 i 6.000 anys enrere, i posar-nos en la pell d’una de les famílies, clans, tribus o com vulguin dir-li que vivien –per exemple– a la Feixa del Moro, Segudet o la Balma de la Margineda. L’ocurrència es va començar a gestar ara fa dos anys, arran d’un projecte de divulgació del Centro Superior de Investigaciones Científiques espanyol i s’ha acabat d’afinar aquest curs amb la col·laboració de l’associació Ayudar Jugando. El prototip està llest –Remolins el va desplegar ahir amb legítim orgull al taller escaldenc de Regirarocs, i els assegurem que és espectacular– i es presenta en societat aquest cap de setmana i en un marc oportuníssim: el Festival del Joc del Pirineu que té lloc des de demà a la Seu. La prova de foc serà dissabte a la tarda a Sant Domènec, on es convidarà els visitants a jugar una partideta. Si funciona, diu l’arqueòleg, el pas següent serà comercialitzar-lo. I funcionarà si és capaç d’atrapar grans i petits, en grups de 8 o 10 i també de 25 o 30 participants, perquè l’encàrrec inicial era dissenyar una mena de joc de rol que es pogués jugar a classe.

Ja veurem, doncs, si funciona o no. Però primer de tot: de què es tracta? Fàcil: cada jugador adopta el rol d’un membre del clan –pare, mare, avi, fill i filla–, cadascun amb les seves habilitats i capacitats. I ja tenim un clan neolític. Com si fos una simulació, quasi un experiment antropològic, es tracta de comprovar com evolucionen, a partir d’una sèrie d’accions que poden emprendre (o no) i d’esdeveniments a què han de fer front. Segons les decisions que prenguin, el clan creixerà, s’estendrà i es multiplicarà, o s’anirà esllanguint fins a extingir-se.
I per què el Neolític? Perquè es tracta d’un moment clau de la història de la humanitat: el pas de les societats de caçadors-recol·lectors a agricultors-ramaders. Va ser una decisió audaç i arriscada, diu Remolins, perquè lligar-se a la terra que cultivaven deixava aquella gent a l’albir dels elements: una mala collita podia condemnar una població sencera a la gana, la malaltia i la mort. Però el cas és que va sortir bé, “i sospitem que una de les causes principalíssim de l’èxit del que hem anomenat la revolució neolítica és l’estratègia cooperativa que vam adoptar aquelles societats”. El joc proposa una fascinant experiència immersiva –els participants han de decidir si es desplacen, si construeixen un forn, si planten un camp, si construeixen eines, si es reprodueixen, si intercanvien béns amb les comunitats veïnes, què fan si mor un dels membres del clan, o si en neix un de nou, si una tribu no sedentaritzada els roba el bestiar, si hi ha un incendi o pateixen una plaga– però a la vegada servirà per comprovar que la hipòtesi de partida és bona. Podria ser, especula Remolins, que contra pronòstic tingués èxit una societat optés per estratègies més agressives que cooperatives, o que preferís perseverar en la via dels caçadors-recol·lectors. Seria una sorpresa, però podria passar. Ho comprovarem dissabte a la Seu. I qui sap si ben aviat a la botiga.

 

Andorra
escaldes
arqueologia
Regirarocs
Remolins
neolític
Festival del joc del Pirineu
la Seu
joc d'estratègia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte