L’1 d’agost s’inaugura la 14a edició del Cerdanya Film Fest, trobada cinematogràfica per la qual desfilarà la producció andorrana Quiet, el curtmetratge dirigit per Hèctor Romance. Una selecció molt important, destaca l’equip, perquè el certamen és membre col·laborador dels premis Goya. Això vol dir que qualifica per als premis i que els curtmetratges que siguin guardonats passaran automàticament a la fase de preselecció per optar a una de les estatuetes de l’Acadèmia del Cine Espanyol, en les categories de millor curt de ficció o documental.
És una de les bones notícies per a Quiet, però no l’única, perquè la producció també ha aconseguit el premi Fora de Pla 2023, que atorga el TAC (Terror Arreu de Catalunya), un esdeveniment que aplega tretze festivals catalans centrat en el gènere del terror i “que és considerat entre els aficionats com els Oscars del Vallès”, destaca l’equip de Romance. És, per cert, la segona vegada que el jove director passa amb èxit per aquesta trobada: el 2018 ja es va fer amb el guardó amb Impacto. Els premis Fora de Pla es van lliurar en el marc de l’InFest, el Festival Internacional de Curtmetratges de Terror, Fantàstic i Freak de Rubí. Quiet aborda el tema dels abusos a la infància. Protagonitzat per Roger Casamajor i la joveníssima debutant Laia Valle, narra la història d’un pare que busca desesperadament la seva filla, una trama amb missatge de denúncia i una fotografia especialment cuidada. Quiet guanyava el Fora de Pla 2023 competint amb vuit finalistes, sortit de la trentena de films que iniciaven la cursa i els 400 rebuts per l’organització de l’InFest. El comitè seleccionador estava format per Anna Berrozpe, Miqui Cardona, Imanol Fernández, Alberto García, Nerea Gómez, Ignasi Muñoz i Laia Pineda. El film es va projectar davant el públic al parc del Castell.
Referència als pirineus
Tornant al Cerdanya Film Festival, al certamen, que se celebrarà de l’1 al 13 d’agost, s’hi han presentat més de 2.000 pel·lícules, de les quals se n’han seleccionat fins a 150. Com a novetat, enguany s’ha programat una setmana de projeccions prèvia a la inauguració del festival i algunes sessions de llargmetratges tindran subtítols accessibles per a persones sordes. Entre els objectius del festival hi ha el de promoure la interculturalitat i difondre unes cinematografies que normalment tenen poca visibilitat en els cinemes del país, especialment del format de curtmetratges, segons va explicar en la presentació de l’edició el director del festival, Jordi Forcada, que va recordar que el certamen va néixer fa 14 anys “per convertir-se en plataforma de descobriment i impuls del jove talent nacional, amb especial atenció a l’àmbit transpirinenc transfronterer”. També va apuntar que la idea és “ser un lloc de trobada i aprenentatge” de joves creadors, professionals de la indústria cinematogràfica i agents culturals, entre d’altres.
El festival entrega un premi principal per categoria i també un de secundari. Així, a banda de les seccions oficials que van a concurs, hi ha quatre programes transversals específics: Pirineus (films rodats de producció o amb participació de professionals pirinencs), Memòria històrica, Mirada social i Curtmiratges (produïts i dirigits per dones menors de 30 anys). Es distribueixen 9.000 euros en premis, 16.000 euros en dietes i 12.000 en drets de projecció.
Blasco, l’acordió i ‘El fred que crema’, al Dansàneu
L’acordionista, folklorista i expert en música tradicional Artur Blasco, acompanyat de la violinista Marién de Casimiro, oferia en el marc del Dansàneu un breu concert que servia com a introducció, dilluns al vespre, a la projecció de la pel•lícula El fred que crema, coproducció andorrana que va ser nominada als Premis Gaudí 2023 com a millor film. El mateix Blasco fa un breu paper en el llargmetratge, dirigit per Santi Trullenque a partir d’un guió escrit per Agustí Franch, autor també de l’obra de teatre original en què es basa el film. En acabar la projecció del film, el seu director, guionista, actor protagonista i el propi Artur Blasco van tenir l’oportunitat de mantenir un diàleg amb el públic assistent. L’acte es va desenvolupar a la plaça Major d’Estaron, a la Guingueta d’Àneu.
El Dansàneu, Festival de cultures del Pirineu, va arrencar el cap de setmana, amb una programació formada per 32 propostes diferents de dansa, música, teatre, natura, literatura i audiovisuals, i s’allarga durant deu dies. Hi desfilen artistes com Queralt Lahoz, Toti Soler, Maria Coma i Magí Serra.