Diari digital d'Andorra Bondia
L’enginyer Killmayer amb la seva dona, Reine Teyssèdre, i la seva sogra, al camí de Bixessarri el 1954.
L’enginyer Killmayer amb la seva dona, Reine Teyssèdre, i la seva sogra, al camí de Bixessarri el 1954.

Radio Andorra continua parlant


Escrit per: 
A. L. / Foto: Arxiu família Killmayer / Aquí Radio Andorra

Jean Marc Printz posa nom i rostre al primer director tècnic de la històrica estació encampadana: Lucien Killmayer.

No està tot dit sobre Radio Andorra. Ni molt menys. Ho sap perfectament Jean-Marc Printz, que ha consagrat anys a erigir la monumental enciclopèdia virtual que és el portal Aquí Radio Andorra. Cada cert temps ens regala un petit tresor que es mou entre la història, l’arqueologia industrial i l’etnografia. Mesos enrere, en ple confinament, es va marcar el tanto portentós de posar-li rostre i biografia al primer locutor de l’emissora encampadana: el d’Edmond Abouly (Tolosa, 1886–Buque en Dordogne, 1968), que compartia els micròfons amb la badalonina Maria Escrihuela en la històrica primera emissió de l’estació, el 4 d’abril del 1940.

Doncs bé, Printz hi torna ara amb una referència igualment sensacional: la de Lucien Killmayer (París, 1901–Tolosa, 1976), que va ser ni més ni menys que el primer director tècnic de Radio Andorra, l’home que coneixia tots els secrets de l’emissor d’ona mitjana construït a mida per la Société Française Radio-électrique (SFR) amb què l’estació va començar a emetre. El que es deia (falsament) que havia sigut un regal de Goebbels. Killmayer, en fi, va ser el primer i molt probablement el més longeu director tècnic de Radio Andorra, perquè va exercir entre el 1940 i el 1962.

La biografia de Killmayer és com diu Printz sensacional, a la manera com ho són les de tants pioners. Format a l’escola superior de Correus i telègrafs, el 1919 va ingressar al labratori de la Compagnie Générale Radio-électrique, on sens dubte va descobrir la que seria l’amor de la seva vida: la radiodifusió. Durant els seus dos anys de servei militar, diu Printz, el nostre home d’avui va enrolar-se com a enginyer al servei telegràfic de l’exèrcit i va participar en el desplegament de la primera emissora francedsa, Radio Tur Eifel, que naturalment emetia des de l’últim pis de l’estructura. A Killmayer li va tocar recórrer el país amb carregat amb detectors de galena per comprovar la recepció de les ones. Acabat el servei ingressa a Radio-París i s’especialitza en téâtrophone, invent que avui ens semblarà del TBO i que consistia a retransmetre per a tota França... i per telèfon!, les obres que es representaven als teatres de la capital, però que funcionava des del 1881 i pel que es veu amb notable èxit.

Òbviament, la ràdio va enviar el téâtrophone al bagul dels records, Killmayer salta el 1923 a Radio-Lyon, i dos anys després fa el pas decisiu: s’enrola ara a Radio-Toulouse, la capital de l’imperi radiofònic aixecat per Tremoulet, el gran patró de Radio Andorra. A Encamp hi aterra el 1940, després de desfilar per Radio-Toulouse a Saint Agnan i per Radio Montpellier, i com hem vist s’hi va quedar fins al 1962. La seva missió a Andorra coincideix amb l’edat d’or de l’estació, als anys 50 i amb programes que han fet història com El concierto de los radiooyentes. El que donarien alguns per poder-li demanar a monsieur Killmayer no ja pel funcionament de l’emissor, sinó també, i potser sobretot, pels complexos (i ambigus) anys de la II Guerra Mundial.

El portal de Printz, en fi, completa la notícia amb una vintena de fotografies andorranes de l’arxiu familiar dels Killmayer. Inèdites. No s’ho perdin.

 

Andorra
Encamp
Killmayer
estació
emissora
SFG
Radio Andorra
Printz
director tècnic
Abouly
Escrihuela

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte