Una emissió completa de ’Carte Blanche’, amb Arty Parera i Sacha Distel, celebra dissabte el 82è aniversari de la inauguració de l’estacio.

Molt probablement, el 82è aniversari del naixement oficial de Radio Andorra, que tindrà lloc el 7 d’agost, hauria passat desapercebut entre nosaltres. Som així, i l’homenatge oficial de fa dos anys va ser al final una dèria personal de Velles Cases, o gairebé. Però per fortuna, hi ha friquis de la ràdio analògica com l’enginyer alemany Christian Milling, que potser els sona perquè a l’abril va aixecar del no-res, i amb la complicitat de Jean-Marc Printz (Aquiradioandorra) i de Max Lafontaine, locutor estrella de l’època, l’emissió especial en commemoració d’un altre aniversari, aquesta vegada el 40è de la clausura de la històrica estació encampadana. Milling va protagonitzar aleshores un raríssim miracle: ressuscitar per un vespre Radio Andorra, sintonia inclosa, amb el hit parade que s’hauria d’haver emès el 12 d’abril del 1981... però que es va quedar al calaix perquè, seguint ordres del Consell General, la policia va entrar dos dies abans als estudis del roc de les Anelletes i en va aturar les emissions per la força. 

Doncs bé: Milling ho ha tornat a fer. Dissabte que ve, entre les 19 i les 22 hores, (re)emetrà a la freqüència 6180 kHz de l’ona curta i des de la localitat austríaca de Moosbrun un programa sencer de l’espai Carte Blanche que l’estiu del 1979 es va emetre els diumenges a la tarda i on una estrella de la cançó francesa, en aquest cas, Sacha Distel, seleccionava i comentava el seu hit parade particular al costat d’una patum de l’emissora. En aquesta ocasió, Arty Parera (Barcelona, 1943-Perpinyà, 2003), locutor d’origen català i de trajectòria singularíssima que Printz –qui, si no?– s’ha preocupat a reconstruir: als 18 anys va perdre accidentalment la vista, a mitjans anys 60 es va foguejar a Europe 1 i en una emissió mítica com Salut les Copains, i el 1977 Gilles Marquet se l’emporta a Radio Andorra, on crearà i conduirà un grapat de programes (Contact, Hit Parade, Andorre Panorama, Radio Bleue, Pick Up, Disque d’Or, Que suis-je), on ressuscitarà Salut... i on continarà fins a la clausura de l’estació). Amb estatus d’estrella, perquè –diu Printz– Parera dividia el temps entre els estudis de Radio Andorra a París, on entrevistava les vedets del moment, la central al roc de les Anelletes escaldenc i els estudis volants de Canet Plage, on casualment tenia la segona residència i on a partir del 1969 Radio Andorra emetia programes d’estiu de molt notable èxit. 

Reconstruir un programa
El cas és que l’enginyer Milling ha reconduït literalment aquesta entrega de Carte Blanche, emesa en una data indeterminada del 1979, a partir del raríssim enregistrament que n’ha quedat en format casset i que es conserva a l’Arxiu Nacional, amb tot el fons discogràfic i documental que es va recuperar el 2009 al roc del Pui encampadà. La humitat i els canvis de temperatura feien pràcticament irreproduïble els temes que es van emetre el 1979, i Milling es va proposar buscar-los tots i cadascun en còpies de CD o LP, i tornar-los a posar al seu lloc.

Sembla fàcil, però no ho és tant si tenim en compte que molts dels temes del hit parade de Sacha Distel mai van passar al CD. Així que –diu– va haver de recórrer les botigues de discos de segona mà per trobar-ne un garapat. Quins? La ville où je vis, de Corinne Miller; J’aurais dü ecouter Mama (Nicoletta), Des qu’un enfant chante (Bruno Guilain)... És clar que al costat d’aquests temes més o menys arqueològics n’hi ha que han superat la barrera del temps com Don’t Go Breaking My Heart, d’Elton John; In tne Navy (Village People); Le petit oiseau de toutes les couleurs (Gilbert Bécaud); Problemorama (Dalida); The Good Life (Frank Sinatra) o Léve Toi-Petula (Petula Clark), a banda de les que el mateix Distel va aprofitar per colar-hi, aprofitant que passava per allà (On ne peut pas se cacher, Après minuit le samedi, Vite cherie vite... i anar fent).

“El que volia, en fi, era celebrar d’una forma especial l’aniversari de Radio Andorra. No en queden gaires cassets amb els programes complets: conservar-los era molt car. El de Sacha Distel és un dels pocs que ens han arribat íntegres i a més en un relatiu bon estat de conservació: només m’han calgut trenta hores de feina. N’hi ha també amb Dalida i amb Daniel Balavoie, però no hauria sigut tan fàcil...”, diu Milling, que es va fer enviar una còpia digital del casset en qüestió per treballar des del seu estudi domèstic.

El resultat el sentirem dissabte, ja saben, a partir de les 19 hores. I el precedent de l’abril certifica que hi ha una certa febre per aquests revivals radiofònics: és difícil de dir quants oients van seguir l’emissió, que es va escoltar, això sí, des de països tan exòtics com el Canadà, la Guaiana, Brasil, Mali, Finlàndia, i que va generar dos centenars llargs d’informes d’escolta per carta, Facebook o correu electrònic: “Si apliquem la fórmula clàssica, que diu que només un 1% dels oients responen activament a un programa, no està gens malament”.