No sé si han tingut mai l’ocurrència de dir adeu a tot això i tocar el dos posem que a les Hèbrides interiors, a la punta més septentrional d’Escòcia, que ja és dir, y si se cae el mundo ahí fuera, me la pela, me la pela, me la pela. Doncs és molt probable que quan vegin a la pantalla gran Skye, el nou llargmetratge de José Pozo amb Elisabeth Terri en el paper protagonista, els entrin unes ganes raríssimes i irresistibles de seguir les seves passes. Terri és Isolde, una dona en la mitjana edat que viu (no tan) tranquil·lament a Arinsal i que un dia agafa els trapaus i la filla de deu mesos, lloga una autocaravana i travessa mitja Europa per plantar-se a la localitat de Flodigarry, a l’illa escocesa de Skye.
No sabem ben bé per què, i Pozo no ens ho diu perquè és el nus d’una trama que es va desvelant al llarg del viatge, però hi va a trobar el seu ex, Víctor, a qui dona vida l’actor hispanoargentí Alberto Ammann. Un dels ganxos de la pel·lícula, perquè estem parlant del guanyador de Goya al millor actor revelació (el 2012, per Celda 211) a qui últimament hem pogut veure a Narcos: México. Un altre ganxo són les localitzacions, tots els escenaris naturals, i els de l’illa de Skye, espectaculars. El tercer, el pla de rodatge: la pel·lícula es va rodar seguint l’ordre cronològic i també el geogràfic, comença a Incles i acaba a Flodigarry, passant per Calais, Leeds i GlenCoe, per no allargar-ho, i segueix el trajecte real que van fer Pozo, Terri i la seva filla Danna, que s’interpreta a ella mateixa. I el quart, que es tracta d’un llargemetratge rodat literalment en família: Pozo hi ha exercit tots els papers de l’auca. Els de guionista i director, com és habitual, però és que també s’ha encarregat de la fotografia i del so, i tot amb la voluntat de reduir l’equip tècnic a la mínima expressió i treballar, diu, amb la “màxima llibertat”, tant a l’hora de buscar el finançament com a la decidir el càsting i les localitzacions.
Una pel·lícula d’autor en sentit gairebé literal, perquè només han hagut de buscar suport extern a l’hora de la postproducció, per una aventura íntima i senzilla que es mou entre la road movie i el drama i que explica una història de redempció, la possibilitat de lluitar per una segona oportunitat, i trobar-la, per començar de nou i corregir els errors del passat. I si a sobre és en els paratges encantats de l’illa de Skye –bressol del clan McLeod: sí, home, Connor, el Christopher Lambert de Los inmortales– què més es pot demanar? Doncs es pot demanar més, sí: a Skye, casualitats de la vida, és on comença Prometheus la seqüela més incompresa, i també més inquietant, d'Alien.
Però aquesta és una altra història. El llargmetratge –cinquè en el currículum de Pozo, després de El Cid, Donkey Xote, Nick i 73 minutos– es va rodar al juny, la postproducció s’acabarà a la tardor amb l’objectiu de poder presentar-la a principis d’any, amb tota probabilitat en un festival– Coproduïda per Imminent i per l’espanyola Arlong, el pressupost –tot recursos propis, excepte un ajut d’Andorra Business– s’ha enfilat a 250.000 euros. A banda d’Ammann, Terri i Danna, el repartiment el completen l’actor Tom Medcalf (William), rodamó que s’afegeix a la caravana en un càmping d’Amiens i que acompanyarà Isolde i la nena fins a Londres, i Elisabeth Larena (La que se avecina), en el paper de Valira, l’amiga íntima de la prota i que li cedeix l’autocaravana per emprendre aquest viatge iniciàtic.
‘Els de Sau’ escalfa motors: el rodatge, a la primavera
Skye haurà sigut un escalfament domèstic, per no dir íntim, a l’autèntic tour de force que serà Els de Sau, el biopic inspirat en la banda catalana que suposarà el debut de la mateixa Elisabet Terri en la direcció d’un llarg. Mentre esperen la resolució a les subvencions que han demanat a l’ICAA espanyol i a l’ICEC català –al setembre, diu Pozo– es manté el calendari previst: el rodatge, a la primavera, en localitzacions a Andorra, Vilanova de Sau, Vic i Escòcia, i l’estrena, a finals d’any o a principis del 2026, segons el ritme de la postproducció. També estan confirmadíssims –i engrescadíssims– els protagonistes: Guillem Puig, que donarà vida a Carles Sabater; Pol Monen (Pep Sala) i Guillermo Lasheras (Joan Capdevila). Els de Sau es va endur els 125.000 euros de l’última convocatòria de les subvencions del ministeri de Cultura i el pressupost s’enfila als 2 milions.