Diari digital d'Andorra Bondia
Francisco Sánchez, davant d’un dels mars més enrabiats –i més grans– de la sèrie ‘Aigua i llum’.
Francisco Sánchez, davant d’un dels mars més enrabiats –i més grans– de la sèrie ‘Aigua i llum’.

Sánchez: entre Turner i Heràclit


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

El nostre primer ‘venecià’ consagra al mar una sèrie sencera, ‘Aigua i llum’: des d’avui al Mama Maria.

Diu que Leonardo veia batalles èpiques en els murs escantonats dels palaus de Roma i de Florència. Com que no té la santa sort de pul·lular ni per la Roma ni per la Florència del segle XVI, ni tan sols pel Milà de Ludovic Sforza, Francisco Sánchez cobreix la tela amb una capa de carbonet, hi passa un drap amb el que esbossa a l’atzar una taca aquí, una taca allà, s‘asseu al davant a contemplar el resultat, agafa després la goma, i apa, a esborrar fins que surten les formes definitives. Perquè ell pinta amb la goma d’esborrar, no amb el pinzell.

I el que hi ha vist no són aquesta vegada els paisatges onírics i vagament apocalíptics a què ens tenia acostumats, tampoc les inquietants estructures geològiques que formen també part del seu imaginari. I encara menys, les batalles de Leonardo. El que hi buscava aquesta vegada era l’energia del mar, que va descobrir –recordin– en l’aventura veneciana, que ell mateix i Helena Guàrdia van estrenar el 2011. Sánchez va donar aleshores un cop sobre la taula i hi va presentar el tríptic L’efímer i l’etern, experiment singular i atrevidíssim, perquè trencava temàticament i formalment amb la seva obra anterior i que en aquell moment –sospitem– no es va acabar d’entendre.

Doncs bé: si evoquem aquí i avui aquell moment iniciàtic és perquè el nostre home recupera a Aigua i llum, l’exposició que aquest vespre s’inaugura al Mama Maria, el camí que va començar a explorar a Venècia i que des d’aleshores havia revisitat de forma més aviat esporàdica, diríem que accidental. Fins ara, és clar, que hi consagra una sèrie sencera –deu teles de mitjà i gran format– que descobreixen l’altre costat del Sánchez existencial de tota la vida. Un Sánchez que veu en la força telúrica de l’aigua no només un símbol de l’energia que tot ho mou sinó també l’encarnació d’una veritat universal: tot és efímer. “El mar mai no és el mateix; el mires i al moment següent és totalment diferent. Com la vida, d’altra banda: el present, quan t’hi fixes, ja ha passat, però encara no és futur”. Una veritat que, en fi, ja ens havia explicat Heràclit, i que Sánchez vesteix amb un interès obvi pel clarobscur, el contrast entre llum i foscor que –diu– simbolitza també la dualitat, el yin i el yang, la lluita entre el bé i el mal.

Així que Sánchez agafa Heràclit i el passa pel sedàs de Turner, probablement el pintor que més i millor es va endinsar en ls turbulències marines. I li dona a més un toc psicoanalític, perquè les aigües enrabiades, inquietes i hostils, però també serenes i reposades, són el fidel reflex –diu– de l’estat interior amb què es planta davant de la tela just després de passar-hi el drap a esperar que les taques li expliquin tot això que veiem al Mama Maria.

Sánchez, en fi, es despulla temeràriament davant de l’espectador. I ho fa amb una sèrie de raríssima potència i radical sinceritat, que guarda estricta coherència formal amb la seva obra més coneguda –les vistes venecianes, els pals de telèfon, els paisatges ciclopis– i que s’apropa un pas més cap a la pura abstracció, que serà l’estació d’arribada –ja ho veuran– del nostre home. I no trigarà gaire. Potser llavors, quan no hagi de respondre pels prejudicis que encara avui arrossega la figuració ni competir contra les cartes marcades amb què juga cert art concpetual, per nyap que sigui, li reconeixerem el lloc principalíssim, per no dir únic, que ocupa en el nostre panorama artístic.

Per cert: què hauria vist Leonardo en els gravas del roc de les Bruixes?

Andorra
Mama Maria
Sánchez
Francisco
pintura
exposició
Aigua i llum
Cruz

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte