El BonDia celebra el Dia del llibre amb una antologia de relats il·lustrats que es distribuirà dilluns amb el diari.

Només els vam donar dues consignes. Tres, si comptem l’extensió: que fossin de gènere, que els ubiquessin en un context local –entès en sentit ampli: més pirinenc que no estrictament andorrà– i que no s’enfilessin més enllà dels 8.000 caràcters. A partir d’aquí, els deu autors a qui fa dos mesos es va proposar de participar en aquesta aventura van concebre amb absoluta llibertat els relats que sis il·lustradors es van encarregar després d’interpretar. Cadascun amb la seva tècnica i el seu estil. El setè és Sergi Mas, que va crear una al·legoria de la lectura amb el toc foteta marca de la casa i una tropa de menairons lauredians que alimenten el foc de la imaginació del lector, en aquest cas, un paisà que recorda sospitosament el Sisquet de cal Sinquede. L’al·legoria es va enfilar finalment a la portada del número especial que es repartirà dilluns amb cada exemplar del BonDia.

El resultat són una desena de contes curts, no arriben a microrelats, que s’escoren obertament cap al negre, el terror i el fantàstic, amb una punteta de mala bava, algun cervell retorçat, uns quants cadàvers i unes engrunes de (suau) erotisme que no donen per complir el lema d’aquella estupenda col·lecció que va ser La piga: Llibres per llegir amb una sola mà. Dilluns ens ho diuen. Segueixen amb comptades excepcions l’estructura canònica del gènere, amb el reglamentari tirabuixó final i el perill que això comporta: fiar-ho tot a l’efecte del final sorpresa. Una resolució brillant salva el més mediocre dels arguments; i al contrari: una conclusió previsible o massa recargolada pot arruïnar el millor exercici estilístic. Però quan s’ajunten aquests dos elements –mèrit dels menairons– sorgeix la màgia.

La nòmina d’autors combina veterania amb una (relativa) joventut, noms consagrats i altres a qui molts confirmaran una vena creativa que molt probablement els intuïen. Així que repassem-los: el poeta i narrador Antoni Caus proposa a Arsenio un híbrid a mig camí entre el vermell passió i el negre criminal; el periodista Bru Noya (Dégueulasse) s’ha decantat pel hard boiled ianqui més canònic, passat, això sí, pel reglamentari sedàs paròdic, i la bibliotecària Júlia Fernández (Art abstracte) per un trencaclosques amb psicòpata a dintre: estil Seven, per entendre’ns, però en versió borda, que fa més rústic. El proteic Xavi Fernández deixa per una vegada els escenaris –i cal Sinquede– i construeix a Feina feta no fa destorb una història malaltissa, familiar i claustrofòbica que no pot acabar bé de cap manera. Uns abismes psicològics i pelet freudians que també ha explorat el lingüista i ex-Portella Txema Díaz-Torrent a Membre fantasma, de vagues reminiscències dalinianes. El novel·lista David Gálvez, el nom amb més taules editorials que trobaran a l’índex, recrea a Persistència de les rotondes un malson molt urbà, molt metaliterari i molt andorrà, mentre que Maria Alaminos –a qui recuperem per a la ficció quasi un decenni després d’Els hereus de la força– il·lustra a Infidel la frustració de veure’ns confrontats amb la caricatura del que una vegada –posem que fa vint anys, al pis d’estudiants, recorden?– vam somiar ser.

Iago Andreu, diguem que periodista en excedència, ha bastit a Les bugaderes de la lluna una d’aquelles llegendes de muntanya que agraden tant a Sergi Mas, una mena de versió andosina de les dones d’aigua que –augurem– se’ls quedarà clavat al cervell. Com un conte que el temps convertirà en clàssic. Eva Arasa també torna provisionalment al paper de diari per explicar a Cosins (la piga) un fugaç i remotament incestuós episodi que té la macabra particularitat que es consuma –o no ben bé– durant la vetlla d’un parent mort. I el periodista Andrés Luengo, en fi, especula a Per ardua ad astra sobre la trajectòria bèl·lica de Ken Charney, l’as de la II Guerra Mundial enterrat a la Quera.

Pel que fa als il·lustradors, predomina com era previsible –perquè se’ls va encarregar precisament de posar el relat en imatges– una certa figuració, que va des de la fotoil·lustració de Martín Blanco (Feina feta no fa destorb, Art abstracte) fins a l’acríl·lic de Montse Mayol (Arsenio, Cosins), passant per l’aquarel·la d’Àstrid Janer, la benjamina d’aquest recull (Dégueulasse) i Xavi Casals (Membre fantasma, Per ardua ad astra), el collage de Sara Valls (Les bugaderes de la lluna), i el llapis de Jordi Casamajor (Infidel, Persistència de les rotondes).