Diari digital d'Andorra Bondia
La guitarrista Antonia Jiménez, convidada de luxe al primer cap de setmana flamenc, del 5 al 7 de març.
La guitarrista Antonia Jiménez, convidada de luxe al primer cap de setmana flamenc, del 5 al 7 de març.

Sant Julià es posa flamenca


Escrit per: 
Agències / Foto: BonDia

 Verde que te quiero verda-Laurèdia Flamenca és el títol que engloba els cicles de cap de setmana que el Comú de Sant Julià impulsarà al llarg d’aquest any amb la finalitat d’apropar la cultura del flamenc als veïns lauredians i de la resta del país. Segons el cònsol major, Josep Majoral, es tracta d’un acte “molt diferent del que anem fent fins ara”, però “agafa tot el sentit perquè la comunitat del flamenc ha de tenir cabuda als actes de la parròquia”.
El projecte sorgeix de la col·laboració entre el comú i Dolors Vallespí, exresident al país actualment instal·lada a Cadis, on treballa com a impulsora de projectes de flamenc. La iniciativa té com a finalitat “crear ponts entre les meves dues terres”. Vallespí recorda que el flamenc va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010, i que en aquests moments, “la cultura forma part de l’estratègia europea per fer front a la crisi de la Covid-19”.
El primer cicle tindrà lloc del 5 al 7 març, i estarà dedicat a la figura de la dona en el flamenc. La celebració inclourà dues estrenes sota el títol Flamencas. Memorias de mujer, i comptarà, a banda de quatre bailaors, dues cantaoras i un guitarrista, i amb la presència d’Antonia Jiménez, “una de les figures més importants del sector”, així com la companyia flamenca La Lupi, bailaora que acostuma a acompanyar Miguel Poveda. També hi haurà cursets de ball, guitarra i cante.
Precisament, un dels cursets de ball estarà especialment dirigit als padrins amb unes classes accessibles per a tothom i especialment dinamitzades per a aquest col·lectiu. Segons Vallespí, durant aquests dies la voluntat “no és només tenir la part artística, sinó que també encabirem continguts com formació, divulgació, conferències, exposicions o tallers infantils”, sempre tenint en compte “el vessant social”.
El format de cadascun dels cicles s’anirà repetint al llarg de l’any. El segon tindrà lloc el 23, 24 i 25 d’abril, coincidint amb la celebració de Sant Jordi; del 12 al 18 de juliol se celebrarà festival d’estiu, el plat fort del projecte, i el 5, 6 i 7 de novembre tindrà lloc el darrer cicle, en coincidència amb la data en què la Unesco va definir el flamenc com a patrimoni immaterial.
L’ambaixada espanyola també col·laborarà amb aquesta activitat a través de la Junta d’Andalusia i la Diputació de Cadis.

Avança la candidatura a  ciutat creativa
En relació amb la candidatura a ciutat creativa en el món de les arts i la cultura popular per la Unesco, Majoral ha anunciat que la corporació treballa “intensament” a fer de la parròquia un “institut de recerca sobre l’artesania a Andorra i als Pirineus”. D’aquesta manera es podria assolir un dels dos principals objectius que demana la Unesco per atorgar la certificació, com són definir projectes de futur a mitjà o llarg termini. L’altre requisit és comptar amb una part històrica que relati la tradició cultural laurediana.

Segons Majoral, l’obertura del termini per a les candidatures “hauria de sortir al març” i, sempre que la situació sanitària ho permeti, s’hauria de presentar abans del juliol. “Per part del comú és una candidatura que ja tenim molt avançada” i, fa uns dies, es va iniciar un concurs públic per començar a crear els vídeos necessaris a presentar a l’organisme.

 

 

sant
julià
flamenca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte