Sant Julià de Lòria acollirà del 30 d'agost al 3 de setembre les primeres jornades de bruixeria d'Andorra. Així ho ha anunciat aquest migdia la cònsol major, Mireia Codina, acompanyada de la cap del departament de Turisme i Comerç, Canòlich Ribot. "Es tracta d'una jornada dedicada a la bruixeria que envolta el Principat i els Pirineus a través de col·loquis, entrevistes, pel·lícules, sortides i llegendes", ha explicat Codina. Ara bé, de cara a pròximes edicions, preveuen incloure les bruixes del nord d'Espanya i el sud de França, vist que des de Zugarramurdi han confirmat la seva participació al Comú en cas que continuïn les jornades l'any que ve.

D’entre les activitats que es preveuen destaca la inauguració (el 31 d’agost) de l’exposició Contra el mal donat, en què es farà un recorregut per la història de la bruixeria d’Andorra a través de les sentències de vuit dones acusades de bruixeria durant el segle XV i XVI. “S’exposarà el cas de Jalmina Cella de Llorts, Antònia Joanica de Sant Julià, Maria Guida, àlies Tomassa d’Encamp, Caterina Yvona d’Escaldes, Margarida Duranda de Canillo i Joana Mora d’Andorra la Vella; així com material inèdit sobre els comunidors de les valls d’Andorra”, ha detallat Ribot. La mostra, que es podrà visitar gratuïtament a la sala Sergi Mas, estarà disponible fins al 24 de setembre de dimarts a divendres de les 16.00 a les 20.00 hores i dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores.

Els esdeveniments i les activitats previstes durant aquests cinc dies tenen com a objectiu donar a conèixer la història de les bruixes d'Andorra i compartir-ho amb la gent del país i de l'exterior, a més de "donar visibilitat a totes aquestes dones que van ser jutjades i maltractades en un moment donat de la història, en molts països d'arreu del món".

El programa d'aquesta primera edició estableix temàtiques diferents per cadascun dels cinc dies de la jornada. Així, el dimarts 30 d'agost s'oferiran diverses xerrades i taules rodones obertes al públic a càrrec de diferents especialistes en la matèria. Pau de Castells, autor del portal Andorra, terra de bruixes no podrà assistir en aquestes primeres jornades, tot i que Ribot ha assegurat que sí que es tractarà el seu treball sobre la bruixeria pirinenca. El mateix dia fins al 3 de setembre es posarà en marxa al vestíbul del Centre cultural i de congressos lauredià una parada de llibres a càrrec de les llibreries La Trenca i El Refugi on es podran adquirir exemplars dels llibres que es tractaran a les ponències així com obres relacionades amb la bruixeria.

De cara al dimecres, els actes giraran al voltant del món audiovisual amb la projecció del documental Béquer y las brujas de la directora i guionista de Saragossa, Elena Cid, i la pel·lícula Akelarre amb tertúlia final. La nit de dijous tindrà lloc l'espectacle Paraules que trenquen ossos de la Cia. Pagans al Bosc de la Rabassa. L'aforament està limitat a 25 persones per sessió i té un cost de 15 euros. El divendres serà el torn dels infants amb la projecció de la pel·lícula Brave i un taller infantil de creació, a més de l'obertura de la Fira esotèrica on tarotistes, grafòlegs i numeròlegs ompliran de màgia i ocultisme la plaça Sant Roc i el Barri antic fins al dissabte a la nit. El darrer dia de les jornades es farà una sessió de cinema juvenil a les 11 del matí amb la pel·lícula Las brujas de Roald Dahl. De cara al vespre, es durà a terme un microteatre sobre les bruixes d'Andorra i l'Esbart Laurèdia representarà la llegenda de la nit de Sant Joan.

Finalment, la cònsol major ha assenyalat que aquesta primera edició "és un punt de partida, que pensem que serà un èxit perquè la bruixeria és un tema que encurioseix a moltes persones" i arran de la jornada  recolliran totes les propostes que puguin sorgir per plantejar de cara a pròximes edicions.