Diari digital d'Andorra Bondia
Mobilització de Podem contra la tarfa que l’Sdadv vol aplicar a les escoles, dimecres a l’edifici administratiu.
Mobilització de Podem contra la tarfa que l’Sdadv vol aplicar a les escoles, dimecres a l’edifici administratiu.

Sdadv: la tarifa del desconcert


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

Alguna escola privada ja ha cobrat la taxa d’1,03 euros per alumne i curs; altres no s’han decidit.

“Us adjuntem la factura de la matrícula del curs vinent. Com podreu veure, hi ha un increment d’1,03 euros que correspon a la tarifa de drets d’autor que l’Sdav ha començat a aplicar a les escoles de música aquest any. Aquesta quota es passarà un cop l’any amb la matrícula”. Els pares dels alumnes de l’Espai de Música Moderna han rebut aquesta setmana una carta com aquesta en què, com es veu, la direcció comunica que s’ha repercutit ja des d’aquest curs als estudiants la polèmica tarifa d’1,03 euros en concepte de drets d’autor que l’Sdadv pretén cobrar als centres educatius del país, tant públics com privats.

L’Espai és probablement la primera escola que l’aplica, i té mèrit després de la polseguera que ha aixecat. Recordin la mobilització de Podem, que ahir va repartir un miler de pamflets amb què, sota el lema Vampirs a l’escola, volen que el Govern la freni. Però mentre que dimecres va resultar impossible localitzar un sol partidari de la taxa entre els ciutadans a qui es va repartir el pamflet, resulta que el direcor de l’Espai, Oriol Vilella, n’n'és un de ben convençut, i no només perquè sigui el vicepresident de l’Sdadv: “Si em compro un cedè dels Rolling i el poso a classe sense abonar els drets d’autor, estic cometent una il·legalitat, encara que costi d’entendre, perquè aquell cedè està sotmès a uns drets d’autor. La tarifa de l’Sdadv em permet descarregar o reproduir amb finalitats educatives qualsevol contingut musical. Complir amb l’obligació que tenim d’abonar drets d’autor per tan sols 1,03 euros em sembla més que raonable”. El que estè negociant ara l’Sdadv amb les escoles és l’aplicació d’una tarifa que, recorda Vilella, ja estava aprovada: “De fet, es comuns ja estan pagant drets d’autor, com és d’altra banda lògic”.

No ho veu exactament igual Mercè Canals, la directora de l’escola de teatre Entreacte, que admet certa desinformació sobre la matèria però que ho veu d’entrada amb moltes reticències: “No ho han plantejat bé, el que volen fer amb les escoles. No podem oblidar on som. Que els creadors cobrin drets d’autor no ho qüestiono, però no entenc que els haguem de pagar en una escola com la meva, on el que fem a l’aula no surt d’aquí. Seria diferent, en la meva opinió, si féssim una gira i traguéssim un profit comercial de la música d’un artista. Si finalment ens fan pagar la tarifa, potser la solució serà fer les classes sense música...” I en algun punt intermedi entre l’un i l’altre, molt més contemporitzadora, Irina Robles: “Estem a l’expectativa de la reunió que hem de mantenir amb l’Sdadv i del que decideixin les altres escoles que es troben en la nostra situació. Pel que fa a nosaltres, encara estem en la fase del debat intern”, diu la directora de l’escola de teatre L’Animal.

Així que desconcert generalitzat entre els afectats per la tarifa de l’Sdadv, que d’altra banda va mantenir dimecres a la nit la reunió informativa amb les escoles privades de míusica, dansa i teatre del país, mentre que, pel que fa a l’escola pública, el Govern va insistir també dimecres, i per boca del ministre portaveu, Jordi Cinca, que encara no s’ha decidit si els centres escolars han d’abonar la taxa en qüestió però que, en qualsevol cas, el que és segur és que no s’aplicarà aquest curs i que, si finalment entra en vigor, no repercutirà en els alumnes. Que no seran les famílies les que paguin aquest 1,03 euros, vaja.

De tot el que denunciava dimecres Podem, el que és indicutible és que l’aplicació de la tarifa s’està gestionant d’una forma tan subreptícia i obscurantista que més que posar ordre als drets d’autor, el que ha generat és confusió.

Andorra
SDADV
drets d'autor
canals
Vilella
Robles
L'espai
Cinca
taxa
tarifa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic