Diari digital d'Andorra Bondia
Casi Arajol i Sergi Mas donen els últims retocs al cartell de la 40a edició de la fira-concurs, que com sempre tindrà lloc el 27 d’octubre.
Casi Arajol i Sergi Mas donen els últims retocs al cartell de la 40a edició de la fira-concurs, que com sempre tindrà lloc el 27 d’octubre.

Sergi Mas penja el burí


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

L’artista lauredià il·lustra per última vegada i després de 40 edicions el cartell de la fira-concurs.

És un clàssic de finals de setembre: els aparadors del centre històric de la capital es lleven un dia il·luminats amb el cartell de la fira-concurs de bestiar, i els veïns sabem així que la tardor ha arribat per quedar-se. Així ha estat des que al 1979 Casi Arajol va ressuscitar la fira, una cita com vèiem ahir quasi mil·lenària però que a mitjans dels anys 60 va ingressar a l’UVI i una mica més i s’hi queda. Arajol ho va impedir i a més del caràcter eminentment ramader que ha tingut des del primer dia li va imprimir un personalíssim toc artístic amb un cartell d’autor, i per això en parlem aquí i avui.

El cas és que els cartells de les tres primeres edicions els va encarregar al gravador Àngel Pla, encara avui actiu al taller de la placeta Monjó, però el 1982 va fitxar Sergi Mas, i fins avui: en total, 35 cartells –hi hem de descomptar les edicions del 1986, 1987 i 1988, que es van il·lustrar amb fotografies– que constitueixen una formidable mostra del Mas cartellista i que s’afegeix a les d’escultor, il·lustrador, gravador, narrador i fins i tot tipògraf, probablement la més desconeguda, i tant o més fascinant que les altres.

Aquesta fecunda societat que els últims 35 anys han format Mas i Arajol arriba aquest curs al final i coincidint –no és casualitat– amb el 40è aniversari de la fira-concurs. L’un i l’altre tenen decidit plegar –excepte en cas de causa major, adverteix Arajol. Però no pleguen de qualsevol manera: el cartell d’aquesta edició reinterpreta amb l’ull personalíssim de Mas el paratge entre doctor Nequi i Príncep Benlloch en què la fira va tenir lloc fins a finals dels anys 60, amb un skyline avui impossible que delimiten el claustre de cal Cintet, cal Molines, cal Coletes, la rectoria, ca l’Eduardo i les bordes de Casa Guillemó que antigament s’aixecaven a l’actual plaça de les Arcades. Això, d’un costat. Però és que de l’altre, el llibret de la fira inclou un sensacional catàleg amb els últims vint cartells –els vint anteriors es van recollir al del 1998.

Sergi Mas penja, en fi, el burí. O el llapis, per ser exactes. I culmina aquí una llarguíssima trajectòria com a cartellista, que va arrencar als primers anys 60 i per culpa de l’enginyer Àlvar Menéndez –avui semioblidat però pioner de quasi tot– que li va encarregar la publicitat exterior de L’Ocell de Foc, el cafè galeria que regentava als baixos de Casa Felipó, i que inclou també la Trobada de buners d’Ordino i el concurs de gossos d’atura de Canillo. Li venia de mena, diu Mas, per les planxes que traginaven a la impremta familiar del barceloní barri del Raval, i pels tipus de plom amb què entretenia les tardes infantils. Per no parlar del mestre Josep Morell, cèlebre cartellista català dels anys 30 que va ser professor seu a la Llotja.

Una obra prolífica i singular que, en fi, caldria recollir un dia i sencera en catàleg. De moment, ens en queda una última làmina. Fixin-s’hi bé: qualsevol dia d’aquests als aparadors del barri.

L’Espai Sergi Mas apadrina el concurs de cartells dels Pastorets

Res de més natural que l’Espai Sergi Mas de l’escola d’art de Sant Julià apadrini el concurs que el departament de Cultura ha convocat per escollir el cartell que il·lustrarà la imatge gràfica de la 25a edició dels Pastorets. Un certamen obert a tothom, amb l’únic requisit que l’obra sigui original i inèdita, i que es podrà inspirar en el fons fotogràfic que repassa les 24 edicions anteriors dels Pastorets i que el Comú posa a disposició dels concursants. L’obra –tècnica lliure, format A3 o A4 i vertical– s’ha de presentar abans del 5 de novembre, i el jurat en seleccionarà una dotzena. El guanyador es farà públic el 7 d’octubre, i el premi en espècie consistirà en quatre entrades per als Pastorets, dos abonaments per a la primera temporada de teatre del 2019 i un trimestre gratuït a l’escola d’art.

Andorra
Sant Julià
Sergi Mas
Casi
Arajol
fira concurs
bestiar
cartellisme
escola d'art
Pastorets
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic