Se’n recorden probablement del pobre pi vermell del carrer Major de la Massana, a sota la parroquial de sant Iscle. Les havia vist de tots colors perquè tenia com a mínim 250 anys, segons el Comú. Tenia de tot, a banda d’una edat provecta, precisament per l’emplaçament urbà. Quatre anys enrere el Comú va intentar salvar-lo tallant-ne les branques mortes i regenerant el sòl per reactivar-ne les arrels, que havien quedat empresonades per l’asfalt i el ciment. 
Però no hi va haver manera. L’estiu passat es va optar per no allargar l’agonia i van decidir tallar-lo. Una pena, perquè es tractava d’un exemplar que el mateix Comú havia catalogat com a singular i que figurava entre la desena dels nostres arbres monumentals inventariats pel naturalista Enric Orús.

Fins al punt que es va decidir conservar-ne un fragment del tronc, una soca d’uns tres metres, per tunejar-lo, convertir-lo en escultura i retre-li així un últim homenatge perquè no desaparegués de la memòria dels massanencs, als quals ha acompanyat des de fa deu o dotze generacions. La intervenció va arrencar ahir, i serà l’artista català Txordi Ricart l’encarregat de convertir-lo en una obra d’art.

Encara no li ha posat títol –“si li’n poso, serà quan l’acabi, les escultures són obres vives que van evolucionant al llarg del procés i tampoc no pretenc condicionar l’espectador”, diu– però constituirà un homenatge en fusta als nens de la parròquia –tres, per concretar– que juguen sobre una pila de llibres. 
Tot això, en un estil figuratiu però no ben bé realista i amb l’objectiu d’estimular-los la sensibilitat i la imaginació.
Pel que fa a la soca, la fusta de pi vermell potser no és la millor per tallar –aquest honor el té la fusta de caducifòlia: freixe, roure i alzina– però històricament s’ha utilitzat molt per talles d’imatges. I que sigui vella –ell dona per bons els 250 anys que apunta el Comú– no és necessàriament un hàndicap. El pitjor, els claus –més d’una vintena– que han quedat com a testimoni d’usos passats, segurament els veïns feien servir el pi per estacar-hi bestiar, i que posen en perill la cadena de la motoserra. En una setmana, el resultat. En tornem a parlar aviat.