Diari digital d'Andorra Bondia
La sala de màquines de Sud Radio, al Pic Blanc, des del mòdul de servei de la primera planta.
La sala de màquines de Sud Radio, al Pic Blanc, des del mòdul de servei de la primera planta.

Sud Radio demana auxili


Escrit per: 
A. Luengo/ Foto: Màximus

Després de l'aval del Constitucional al Cramea, sorgeixen veus que reclamen que es conservin íntegrament i 'in situ', a la primera planta de l'edifici, els emissors de Sud Radio. Al·leguen que formen part de la "fàbrica d'ones" que era el complex del Pic Blanc, operatiu entre el 1964 i el 1981.

Ara que, vist l’aval del Constitucional, sembla que tirarà finalment endavant el Centre Residencial en Alçada Medicoesportiu, Cramea per als amics, toca tornar-se a plantejar els dubtes legítims que ja van sorgir ara fa un lustre, quan es va començar a parlar d’aquest projecte visionari a l’històric edifici del Pic Blanc i que van quedar aleshores sense resposta. Tenen a veure, com insisteixen els tècnics consultats i que  prefereixen mantenir-se en l’anonimat, amb la compatibilitat del projecte, tal com l’ha esbossat Bomosa, amb els elements patrimonials que es conserven a Sud Radio.

De fet, tot el patracol és un bé catalogat, que forma des del 2008 part de l’inventari general. Però el que els amoïna especialment són els monumentals emissors de la primera planta de l’edifici, on –sospiten– el projecte de Cramea preveu una gran sala semidiàfana que s’habilitarà com a gimnàs. Es tracta de la Thomson original, la CSF de 300kW de potència amb què Sud Radio va començar a emetre, el 1964, i una altra Thomson, aquesta una CFTH Houston de 600kW, que s’hi va afegir el 1972. Tots els que han tingut el rar privilegi de visitar l’estació recorden la impressió que causen uns artefactes que deixen petits els de Radio Andorra i que –segons Patrimoni, i a diferència dels del Roc del Pui– es troben en perfecte estat. Que es podrien engegar demà mateix, vaja.

El que adverteixen els tècnics és que l’edifici de Sud Radio era tot ell una fàbrica d’ones, i que és tot ell el que ha de ser considerat un vestigi d’arquitectura industrial. Què vol dir, això? Que el que li confereix valor patrimonial és la totalitat del complex: l’edifici, per descomptat, però també –i no és arriscat afirmar que sobretot– els dos emissors principals. Formen part de l’estructura de l’edifici i no poden per tant ser considerats béns mobles. I el que temen és que el Govern, que ha declarat el Cramea d’interès nacional, acabi plegant-se a les exigències del projecte i opti per retirar la maquinària de la sala. Una operació d’altra banda d’enorme complexitat tècnica, que comportaria certs riscos –els aparells contenen residus tòxics, com ara mercuri– i que generaria el problema de trobar-los un nou emplaçament.

La solució que reclamen és deixar-los in situ perquè formen part intrínseca del complex. I certes veus que també opten per l’anonimat sostenen que el departament de Patrimoni ja ha advertit que ho entén així i que no es prestarà a participar en una eventual retirada dels emissors de Sud Radio. És veritat que el començament de les obres no és imminent –el CEO de Bomosa plantejava setmanes enrere l’horitzó del 2024– però també que en una qüestió com aquesta el Govern, que és el propietari de l’edifici, hauria de deixar clara des del principi la seva posició, que no pot ser altra que vetllar per la conservació íntegra d’un monument únic que, junt amb Radio Andorra, i segons Velles Cases, podria ser clar candidat a patrimoni de la humanitat.

Sud Radio
demana
auxili

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Perfecte, queden-nos en el passat, no avancem perquè uns aparells obsolets i inservibles els hem de guardar per sempre. Es farà un museu visitable, que no voldrà visitar ningú, perquè a ningú l'importa? No estem parlant d'una església o un pont romànic, estem parlant d'unes emissores de radio. Si hem de guardar i conservar cada indret i cada aparell que han format part de la historia d'Andorra aviat no tindrem ni on viure, ni on muntar negocis,... Ens quedarem al passat, al passat on només el contraban i el fet de que Andorra estigués al fil de la legalitat dels paisos veïns ens donava una oportunitat de fer negoci i viure. M'agradaria que Andorra adoptés el model Suïs de consultes ciutadanes. No es tracta de prendre decisions perquè un departament, una associació o el Govern de torn tingui un interès concret. Es tracta de prendre decisions que importin al ciutadans. Consulteu als Andorrans si els interessa més tenir un edifici abandonat ple de trastos antics i sense funció o tirar en davant el projecte del Cramea, que ens aportarà feines, visitants de qualitat, modernitat,... avançar. Pregunteu al ciutadà.
Alberto... ,Realment "pixes fora del tinter", no en tens ni Idea del tema que estas parlant. Es nota massa que estas teledirigit.
Completament d’acord amb tu , ara tot son pseudo esportistes que es permetent el luce de opinar de qualsevol tema
No estic teledirigit. Tampoc defensaré la meva opinió a capa i espasa perquè no em considero una persona radical. Però el que si et puc dir és que frenar la creació de noves infraestructures, que puguin aportar al país oportunitats de negoci i visibilitat internacional, és un greu error. Soc de les persones que pensen que la historia és important, s'ha de conèixer i respectar-la. Però ha de servir com esglaó per continuar avançant, mai ens ha de servir com a excusa per quedar-no parats. Suposo que per les persones que han viscut de a prop la historia de Radio Sud és dur veure com aquelles instal·lacions canvien el seu propòsit i la seva maquinaria fa nosa als nous propòsits. També és molt possible que en la meva ignorància hi hagin molts detalls que desconec i siguin importants. Però la meva limitada visió no em permet imaginar una bona excusa per paralitzar un projecte com aquest per unes emissores de radio velles i sense utilitat. Però no creguis que les meves idees estan "teledirigides", no tinc absolutament res a veure amb el projecte, ni les empreses implicades, ni tan sols amb la possible utilitat. Soc un ciutadà més que expressa una opinió compartida per totes les persones del meu entorn amb les que eh comentat el tema.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte