Diari digital d'Andorra Bondia
Reconstrucció virtual del futur Centre Residencial en Alçada, amb les terrasses que en modificaran de forma substantiva l
Reconstrucció virtual del futur Centre Residencial en Alçada, amb les terrasses que en modificaran de forma substantiva l

Sud Radio: les condicions de Patrimoni


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Bomosa

El servei Patrimoni no li posarà les coses fàcils al Centre Residencial en Alçada Medicoesportiu, Cramea per als amics, projectat a l’antic centre emissor de Sud Radio, al Pic Blanc encampadà. L’últim informe elevat pels tècnics de la casa, datat al gener d’aquest any, estableix un llistat de condicions perquè aquest visionari projecte arribi a ser un dia realitat. Cap al 2024, segons el calendari previst.

La primera de totes, que el projecte definitiu de canvi d’ús de l’edifici haurà de comptar amb l’autorització del departament, precisament per garantir que se’n preservaran les “característiques” i la “naturalesa”. A més, caldrà un estudi de l’impacte que tindran a Sud Radio les excavacions previstes al costat de l’edifici, on s’ubicaran els annexos i el nou accés al complex. Un estudi que haurà de passar preceptivament pel Consell Assessor. Aquest pas és més aviat un tràmit, perquè es tracta d’un organisme de caràcter consultiu i les seves conclusions no són per tant vinculants.

Finalment, abans de moure una sola pedra del que avui (encara) és Sud Radio caldrà retirar-ne i conservar degudament la maquinària (transformadors, generadors i emissors) i sobretot, sobretot, netejar les instal·lacions dels elements contaminants (amiant, mercuri, olis i carburants) que molt previsiblement s’hi han preservat fins a la data. I només cal que recordin la molt ingrata sorpresa que va causar la inesperada aparició d’amiant a la sala de màquines de Radio Andorra: l’alarma va saltar el juliol del 2017 i han calgut dos anys, dos, perquè el centre emissor del Roc del Pui pugui ser considerat segur.

El que Patrimoni té assumit és que el canvi d’ús de Sud Radio (d’emissora de ràdio a complex medicoesportiu, és a dir, deslligant l’edifici de la finalitat amb què va ser concebut) és “viable” si el projecte en respecta els valors “arquitectònics, històrics i socials”, i permet reconèixer les “singularitats materials i immaterials” vinculades a l’edifici. Aquest requisit s’hauria de complir amb l’espai museogràfic “limitat” que recomanava el peritatge encarregat el 2015 pel ministeri de Cultura i assumit, sembla, per la filial de Bomosa que promou el Cramea. Els tècnics tenen per tant coll avall que caldrà buidar Sud Radio, però adverteixen d’una banda que s’ha de documentar tota la maquinària amb aixecaments tridimensionals, que no s’han fet, i conservar-la adequadament perquè, “en cas de voler tornar a la situació actual, això sigui possible”.

Fins aquí, diguem que Patrimoni s’ha limitat a un paper d’observador, amb veu però com si diguéssim sense vot. On el departament es podria fer fort és en l’autorització que segons la llei de patrimoni el ministeri ha de donar en el cas que es pretengui “modificar” un bé immoble inventariat, com és el cas de Sud Radio, amb l’argument que “els programes lligats as cavis d’usos del patrimoni arquitectònic s’han d’adaptar a les particularitats de l’edifici, i no al revés”.

Cal dir en aquest punt que l’article 18 de la llei estableix que els promotors han de comunicar les obres tres mesos abans de la sol·licitud de la llicència urbanística, i que durant els tres mesos següents a la comunicació Cultura “pot denegar l’autorització de les obres sempre que iniciï expedient per a la declaració de bé d’interès cultural”. Existeix un precedent no gaire encoratjador: la demolició de l’editorial Casal i Vall, joia de l’arquitectura racionalista andosina, va ser possible precisament perquè el ministeri es va inhibir aleshores i no va denegar l’autorització d’obres ni molt menys va incoar expedient per declarar BIC l’edifici de Casal i Vall. Avui hi ha un magnífic aparcament que gestiona el Comú de la capital.

Aquest és, en fi el clau roent al qual s’agafen els que encara somien que Patrimoni freni el futur Cramea. Però no s’acaba de veure que al ministeri li vinguin precisament ara les presses per convertir Sud Radio en un BIC.

Extreure la maquinària i els residus tòxics costarà 125.000 euros
Més enllà d’autoritzacions i informes, que  arribats en aquest punt probablemet el ministeri no tingui motius ni arguments per dilatar, el que podria convertir-se en un seriós obstacle per als plans de Bomosa és el desmantellament de l’edifici. El Govern, que és el propietari de Sud Radio, l’haurà de deixar buit, però desmuntar els generadors, els transformadors i, si arriba el cas, les grans emissores que equipaven l’estació (una Thomson CSF de 300kw de potència i una Thomson CFTH de 600) serà una complexa operació logística. D’una banda, perquè primer caldrà identificar i retirar, com ja s’ha dit, els elements tòxics que amb tota probabilitat contenen. Però també perquè caldrà documentar, extreure, traslladar i conservar la maquinària en un dipòsit adequat. Existeix fins i tot un pressupost que xifra en 125.000 euros el cost de desmuntar els generadors, les emissores i els generadors, que requeriran practicar una obertura a la façana de l’edifici, així com tractar els elements tòxics. I puja a 125.000 euros, que presumiblement hauria d’abonar l’Executiu per entregar l’edifici buit. I no inclou el condicionament del dipòsit.

condicions
Patrimoni

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte