La novel·lista valenciana Muriel Villanueva va rebre ahir el premi Carlemany per ‘Rut Sense Hac’.

La cosa va anar més o menys així: “Una nit que sopàvem a casa, la Ros es va aixecar la camisa i em va ensenyar la cicatriu que tenia a l’alçada del ronyó. Com!? Era la conseqüència del càncer que havia superat de petita. Allà hi tenia una història, la que explico a Rut, sense hac”. Ho recordava ahir l’escriptora Muriel Villanueva (València, 1976) en la presentació de la novel·la amb què es va endur l’última edició del premi Carlemany per al foment de la lectura, dotat pel ministeri de Cultura amb 8.500 euros i, des d’avui mateix, a les llibreries. I ho explicava a dos metres escassos de distància de Ros, “musa i protagonista” –ho diu a l’endreça– que no es va perdre la cerimònia.

El càncer hi és present, i molt. Per la cicatriu física que li ha deixat a la Rut –ara, una adolescent de 16 anys que estrena institut– i que constitueix el seu secret, i també per les periòdiques revisions oncològiques que podrien –només podrien– canviar-li la vida. Però no és una novel·la sobre el càncer ni sobre hospitals. Ben poc a veure amb Polseres vermelles, vaja. El que pretenia, diu Villanueva, “era posar-me en la pell d’una noia de 15 o 16 anys, explorar com afecta aquest bagatge físic i emocional a un adolescent: la Rut té un secret –la seqüela física del càncer– que aviat deixarà de ser-ho, i sortir de l’armari és un alliberament però a la vegada la col·loca en una situació d’extrema vulnerabilitat. M’interessava això, però també com es projecta en les relacions amb els pares i també els germans, amb les amigues i el primer amor”. Però és, insisteix, una novel·la sobre totes les adolescències, no sobre les que han passat per l’experiència extrema de superar un càncer, “perquè totes tenen cicatrius, secrets”.

I com que el llibre “és de les dues” –de Villanueva i de Ros– la meitat de la bossa del premi, la que a dreta llei li tocava a la segona, es destinarà al centre oncològic de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Villanueva encara explica amb lògica estupefacció la sorpresa que li va causar assabentar-se que, com que el càncer només afecta un nen per cada 200 casos en adults, “no surt a compte investigar-lo”. Per això, diu, “la donació és de justícia”. Pel que fa a la novel·la, caldrà comprovar si la reacció del lector és tan entusiasta com la del seu supervendes, La gatera –premi Casero 2011– i com Wolfgang, de Laia Aguilar, la guanyadora de l’any passat, que es publicarà el curs que ve al castellà i que –segons l’editora de Columna, Glòria Gasch– ja ha venut a una productora catalana els drets per a l’adaptació cinematogràfica.