“Encara no hem ni estrenat però sento que ja hem triomfat, perquè hem aconseguit el que preteníem, que era posar les malalties mentals al centre del debat. Que se’n parli. I crec humilment que ens n’hem sortit”. Ho diu avui Jordi Troguet, reconvertit en autor total –guionista, actor i productor– en aquesta nova aventura teatral amb què torna a casa, a les Fontetes, on ja s’havia enfilat enrolat a les files d’Assaig.9.
Bipolar és tota una altra cosa, no té res a veure ni amb les comèdies amables de la companyia massanenca ni amb l’humor hard que havia practicat fins ara amb el barret de monologuista. Bipolar és 100% teatre social, per no dir de denúncia. Un crit que pretén normalitzar, visibilitzar i desestigmatizar les malalties mentals, trencar el tabú que encara avui, diu, hi ha sobre aquests transtorns. I ho ha fet amb un espectacle que toca moltes tecles, l’humor i també el drama, la música i l’audiovisual, la màgia i el mentalisme, i en què ell mateix interpreta un pacient afectat de bipolaritat. És el “boig”.
L’acompanya a l’escenari Júlia Troguet, tot queda en família, en el paper de la infermera que se’n fa càrrec. Una persona, a diferència d’ell, oficialment sana, és clar. Però al llarg de l’obra els papers acaben invertint-se.
La conclusió és que tots som víctimes potencials d’un transtorn mental que “abans o després afecta el 60% de la població, el 60% dels espectadors que viguin a veure’ns”. D’aquí l’interès que ha suscitat perquè cada vegada en som més consicents, i d’aquí també el costat eminentment pedagògic del muntatge, que pretén convèncer el personal que el requisit per vèncer la malaltia és parlar-ne i demanar ajuda. "No n’hem de tenir ni por ni vergonya.”
La direcció artística ha recaigut en Mònica Vega, ballarina i coreògrafa que s’estrena en una obra de text. HI han treballat l’últim any, en el que defineixen com “un tobogan d’emocions, que és el que són aquestes malalties, i que hem intentat traslladat a l’obra”. I ho han fet des del màxim respecte: “No volíem ridiculitzar ni els malalts ni la malaltia ni aprofitar-ho per fer riure”. Per concretar: que en la millor tradició del teatre documental s’han entrevistat amb pacients, familiars i psicòlegs per oferir un retrat versemblant de la bipolaritat.
S’han programat sis funcions de Bipolar, rècord a les Fontetes, els dies 16, 17, 23 i 24 de novembre, amb traca final l’1 de desembre. Totes, a les 21 hores. Es recomana arribar-hi amb temps per no perdre’s l’“experiència” prèvia, i ja es poden donar pressa, perquè s’ha venut el 70% de l’aforament.