El festival duplica el pressupost, es trasllada al maig i s’obre a nous formats audiovisuals.

La mutació va començar l’any passat, quan Ull Nu va canviar de cognom –de Festival de joves creadors del Pirineu a Festival de cine emergent d’Andorra–, va unificar totes les modalitats de curtmetratges en una de sola, i va crear una nova categoria, consagrada al llargmetratge. Mantenia, això sí, la voluntat generacional –hi podien concórrer cineastes joves, que en el llenguatge nu vol dir per sota dels 35 anys– i també la vocació territorial, perquè els concursants havien de ser de les comunitats autònomes i regions pirinenques, a part òbviament d’Andorra.

Doncs tot això continuarà igual en la 7a edició –excepte el cognom: Ull Nu passa a dir-se Festival Audiovisual d’Andorra– i incorpora a més un grapat de novetats ben significatives. I totes, amb la voluntat de fer un pas endavant i créixer una mica més. Exactament, el doble. Com el pressupost, que passa de 32.000 a 72.000 euros. Una quantitat que aportaran a parts iguals el Comú de la capital i el ministeri de Cultura. La veritat és que el conveni triennal que els lligava va expirar l’edició passada i que el nou, amb les aportacions significativament revisades a l’alça, encara no s’ha firmat. Però la voluntat hi és i l’acord és imminent, augura el director de l’artefacte, Hèctor Mas.

Més novetats: la 7a edició d’Ull Nu tindrà lloc entre el 22 i el 26 de maig, i l’epicentre de tot plegat no serà el Centre de Congressos, com fins ara, sinó el Teatre Comunal, que per a aquelles dates ja hauria d’haver reobert. I arribem finalment al contingut, en el que és amb tota certesa el gir més atrevit del festival. A part de la secció estrictament competitiva destinada a curtmetratges, d’una banda, i a mig i llargmetratges, de l’altra, Ull Nu estrena secció paral·lela i de moment només d’exhibició consagrada als nous formats audiovisuals. Un camp relativament verge al nostre racó de món que coordinarà Lluís Casahuga i on tindran cabuda propostes de realitat augmentada, instal·lacions interactives, mapping, videoart i, en fi, qualsevol obra que integri l’audiovisual com a recurs artístic.

Aquest apartat diguem-ne experimental es desplegarà per les places del centre històric de la capital, amb epicentre a la galeria Riberaygua, que després de dos cursos hivernant sembla que torna a donar senyals de vida. I tranquils tots, que es manté el programa habitual de conferències, taules rodones i secció Pro habituals dels últims anys, ampliada amb tallers destinats al públic infantil. Amb tot plegat es pretén dinamitzar el centre històric i a la vegada obrir el festival al públic familiar.

El període d’inscripció s’allargarà fins al 17 d’abril, i com en l’edició passada, Ull Nu repartirà 5.700 euros en premis: els curts optaran a cinc categories amb bossa de 800 euros –millor obra, direcció, guió, fotografia i direcció artística– més dos d’honorífiques –preservació de la memòria històrica i premi del públic– i migmetratges i llargmetratges, a un únic premi a la millor opera prima dotat amb 1.500 euros.