Estupenda la fila que fa el cartell d’Ull-Nu, del 20 al 27 de febrer al Centre de Congressos. El Festival audiovisual de joves creadors dels Pirineus —així es diu la criatura— ha cuinat per aquesta quarta edició —la primera sense la tutela del Comú de la capital— un menú d’altura que combina les rigoroses estrenes, amb el curtmetratge Wolves en lloc destacadíssim, i un programa d’activitats paral·leles aptes per a tots els paladars, des dels omnívors, que s’ho empassen tot sense dir ni mu, fins als més (cinematogràficament) exquisits. Una desena, entre les quals —i perquè se’n facin una idea— una demostració d’efectes especials amb In extremis Film Services (Rec 4), una panoràmica sobre el boom de les sèries televisives a càrrec dels responsables de la revista Serielizados i del blog Seriesand, i l’exposició Joventut rebel, amb cartells, passamans i gadgets de la monumental col·lecció de Pep Benavent, un pou sense fons com els hem explicat en altres ocasions.

Però Ull-Nu, en fi, no deixa de ser un concurs i per tant el moll de la cita és la secció competitiva: aquesta edició, amb una trentena de curts —ja saben: dirigits per realitzadors “joves”, és a dir, per sota dels 35— i només cinc modalitats: documental ficció, videoart, animació i videoclip. Han caigut del cartell esports i publicitat, i potser a canvi l’Arxiu Nacional estrena un premi (honorífic) a l’obra —i citem literalment— “amb voluntat de preservar la memòria mitjançant imatges d’arxius”. Cada modalitat repartirà 800 euros en premis, i el jurat encarregat de jutjar la collita d’aquest any l’integren Javier Ruiz Caldera, el director de Spanish Movie i Anacleto: Agente Secreto; l’actriu Maria Lanau, que reapareix després que li perdéssim la pista fa unes quantes llunes; la francesa Manon Dornier, directora del festival Séquence de Tolosa, i Tomàs Forné, guanyador del concurs Carnet Jove. Les projeccions tindran lloc el 26 (21.30 hores) i el 27 de febrer (17 i 19.30 hores) al Centre de Congressos, i immediatament després, l’entrega dels premis.

Pel que fa als curts a concurs, a banda de l’estrena de Wolves —el debut d’Álvaro Rodríguez Areny, amb Isak Férriz en la pell d’un pilot britànic abatut a Bèlgica i empaitat per un parell d’esbirros nazis—, la participació local la completen Pol Escalé, amb Not Himself Only, i Èric Rossell, amb Duality, en la modalitat de videoart. Pel que fa a la resta del cartell, destaca la presència de Cafè para llevar, de la directora catalana Patrícia Font i millor curt en els Goya 2015 en la modalitat de ficció; Washakie y el chico de las manos mojadas, dels també catalans Èric Monteagudo i Oriolm Peñalver, seleccionada en l’última edició de Canes; i Zero, de David Victori, produït ni més ni menys que per Ridley Scott (i no és broma). Si no en tenen prou, fora de cartell es projectaran dos curts més: Game Over, d’Alba Sotorra, millor documental en els últims Gaudí (24 de febrer, Teatre Comunal), i Un día vi 10.000 elefantes, d’Àlex Guimerà i Juan Pajares, l’endemà als cines Guiu de la Seu.