Tres curts nacionals concorren a la 10a edició, que apuja premis i bat rècord de participació.

Mediterràlia, d’Alèxia Navarro i Jaume Sastre; Quiet, d’Hector  Romance, i Bram, d’Emma Riba, Rosa Mari Herrador i José Ignacio Sánchez. Hi han d’afegir Die Hexe, de Ian Cuberes, guanyador del RECcrea, que es projectarà fora de concurs, i l’estrena absoluta de Què va passar?, d’Anna Ubach. Son els cinc curts de nacionalitat andorrana que es projectaran a la 10a edició del festival Ull Nu, del 9 al 14 de maig al Centre de Congressos de la capital.

Potser no semben gaires, tres a concurs i cinc en total, però pensin que hi ha hagut edicions amb una sola producció andorrana, i que estem parlant de l’any amb més participació en tota la història del festival: dels 608 curtmetratges que s’hi havien inscrit, rècord absolut, tan sols disset han passat el tall i s’han plantat a la fase decisiva. I d’aquests disset, tres son nostres. No està gens malament.

Però és que a més, la presència de creadors audiovisuals andosins no s’acaba aquí. Ensenyen la poteta en quasi tots els altres apartats d’Ull Nu, començant pel jurat professional, on per fi s’estrena la dissenyadora de vestuari Desirée Guirao, premi Gaudí per La hija de un ladrón, fins a la mostra de videoart, amb instal·lacions de Marc Camardons (Obsoleta Inherència Absoluta), Lluís Campmajó (Ulls de llum) i Blit.Studio (Naked Eye), passant pel cartell musical, amb Elliot Pemartín, aka Malisima. Fins i tot en la categoria reina, el llargmetratge, on per primera vegada concorrerà una realitzadora, Nora Haddad, codirectora d’Alteritat juntament amb Alba Cros. Competirà amb els altres tres títols a concurs: Close, del belga Lukas Dhont; Rodeo, de la francesa Lola Quivoron, i el documental Tener tiempo, dels espanyols Marioa Alejandro Arias, Gabriela Alonso i Nicolás Martín. També aquí hi va haver una dura competència, perquè els finalistes van sortir d’entre els 67 llargs que s’hi bavien inscrit. 

El director d’Ull Nu, Hèctor Mas, atribueix tanta abundància d’una banda a la ja considerable trajectòria del festival i de l’altra a la sensible millora de la dotació dels premis, deu en total que repartiran conjuntament 8.000 euros. El guanyador de la modalitat de llargmetratge se n’endurà una bossa de 3.000, el doble que l’edició passada, i el de curts, de 1.500, un pessic de 200 euros més. A més, el guardó a la preservació de la memòria històrica, que fins ara era honrífic, repartirà un primer premi de 1.000 euros.

Tota la programació es concentrarà a la laça del Poble, la Rambla Molines, la galeria Riberaygua, el Centre de Congressos i el BiciLab, que s’estrena a Ull Nu amb Liminal, instal·lació del videartista quebequès LP Rondeau. I precisament el Québec estrena el Territori convidat del festival, amb la projecció de dos llargemtratges fora de concurs (Bungalow, de Lawrence Côté-Collins, i Niagara, de Guillaume Lambert), així com de cinc curts. A més, el director del festival Cinemania de Mont-réal, Guilhem Caillard, formarà part del jurat professional, al costat del director de la Cinemateca de Tolosa, Franck Loiret, i de Guiraro.

Com és habitual, Ull Nu inclou un farcit programa d’actyivitats paral·leles, amb lloc destacadíssim per al laboratori de guió, que impartiran els directors Chema García Ibarra (La casa del llop) i Neus Ballús (Sis dies corrents). El cartell musical el completen els DJ Gigi Morralla, La Dani. Eclectic Method i la Banda de Música de l’Institut de Música (Bimav), i entre les conferències parin atenció al direcvtr Alex Hernández, que exlicarà el projecte Rewind Hispano 2022, i a l’activista Samantha Hudson (Una conversa sobre cinema queer i les seves representacions). L’entrega de premis, el 14 de maig al Centre de Congressos (16 hores).

Territori convidat
El Québec desembarca amb dos llargs (‘Niagara’ i ‘Bungalow’) i cinc curts q fora de concurs. El director de Cinemania, Guilhem Caillard, serà membre del jurat.

Conferències

Neus Ballús i Chema García Ibarra (‘Noves formes de fer ficció’); Álex Hernández (‘Rewind Hispano’) i Samantha Hudson (‘Una conversa sobre cinema queer’).

Concerts
El DJ Elliot Pemartín, àlies Malísima, Gigi Morralla, La Dani, Eclectic Mehod i la Banda de Música de l’Institut, amb una selecció de bandes sonores.