Diari digital d'Andorra Bondia
L’itinerari ‘L’aigua i la forma’ arrencarà a la placeta del Madriu, totalment transformada i que inclourà una piscina per refrescar-s’hi.
L’itinerari ‘L’aigua i la forma’ arrencarà a la placeta del Madriu, totalment transformada i que inclourà una piscina per refrescar-s’hi.
El cor de la ruta serà el Roc del metge i l’edifici Caldes, que Balmaseda concep com un centre d’art contemporani.
El cor de la ruta serà el Roc del metge i l’edifici Caldes, que Balmaseda concep com un centre d’art contemporani.
El cor de la ruta serà el Roc del metge i l’edifici Caldes, que Balmaseda concep com un centre d’art contemporani.
El cor de la ruta serà el Roc del metge i l’edifici Caldes, que Balmaseda concep com un centre d’art contemporani.

Un altre Escaldes és possible?


Escrit per: 
A. Luengo / Fotos: Fotomuntatges: J. Balmaseda

Balmaseda es va endur el primer premi del projecte Caldes amb una proposta visionària que transforma la part alta de la parròquia: arrenca a la placeta del Madriu i baixa pel passeig del Valira fins al CIAM i el pont d’Engordany, i en fases posteriors es podria allargar fins al Comú i Caldea.

D’on ve l’aigua dels rius? Doncs de l’aixeta! Aquesta intuïció disruptora és el punt de partida de L’aigua i la forma, el projecte amb què Javier Balmaseda –sí, el mateix dels cavalls dissecats de la Biennal i de la carretera engudronada amb crancs caribenys que fa un parell d’anys es va veure a l’antic ArtalRoc– es va endur el primer premi del projecte Caldes en l’apartat més aparatós, que és la intervenció en l’espai urbà. Ja veurem si el Comú, que ha tingut l’audàcia de premiar-lo, té el coratge (i el pressupost) per assumir-lo i executar-lo, però aquí el tenen en tota l’esplendor. Un projecte que gira(rà) com un mitjó la part alta de la parròquia, des de la placeta del Madriu fins al pont d’Engordany i en què s’estrena en l’espai públic.

Balmaseda ha interpretat el paper decisiu que les aigües termals van tenir en el primer boom de la parròquia i l’ha traduït en una intervenció urbana que transforma la part alta de la parròquia amb la intenció de convertir-se en un reclam per al turista i també per al veí, i que serveix a la vegada per comunicar el nucli antic d’Escaldes amb els nous barris que han florit els últims anys pel Prat del Roure i rodalia. Perquè, aquesta és una altra, el que veiem aquí al costat és només la primera fase d’un projecte tan visionari com ambiciós: l’itinerari que ara arriba fins al pont d’Engordany s’allagaria en fases ulteriors (i fora del concurs actual) passeig del riu avall fins al Comú i finalment fins a Caldea.

Però això ja es veurà. El cas és que Balmaseda ja havia jugat en ocasons anteriors amb estructures de grans dimensions per a instal·lacions que s’havien quedat en l’esbós. Aquí ha aplicat la idea a una mena de pipeline gegant, que parteix de la font del Roc del metge i que té en l’edifici Caldes (fins fa res, ArtalRoc, i abans encara, CIAM) una mena de cor que bombeja aigua en lloc de sang i que la distribueix a través d’una xarxa de canonades Valira amunt fins a la placeta del Madriu, i Valira avall fins al pont d’Engordany. Tot plegat, trufat d’aixetes de proporcions XXL –i vocació vagament surrealista– i una piscina oberta a la placeta del Madriu.

Una intervenció radical que comportarà netejar tant la placeta del Madriu com la de l’antiga plaça dels safaretjos, avui carregades de mobiliari urbà i diferents nivells que dificulten la circulació. Balmaseda ho visualitza tot convertit en un espai diàfen i no té manies a liquidar –com a mínim, sobre el paper– tant la Peixera com el pont que parteix de la plataforma de l’edifici i que, diu “no du enlloc”. Però és que a més, el projecte preveu una passera just a la placeta del Madriu. Es tracta, diu, de donar al visitant arguments perquè s’enfili fins a la part alta d’Escaldes: “I per visitant no em refereixo només al turista, també als veïns del barri, que guanyarien dos espais avui hostils: no he vist mai ningú prenent el sol o la fresca a la placeta del Madriu, i la plataforma inferior del CIAM està absolutament desaprofitada”.

És aquesta possibilitat d’intervenir i modificar l’entorn urbà d’una forma global, més enllà de plantar una escultura a la rotonda de torn, és el que ha mogut Balmaseda a llançar-se en una aventura per a ell inèdita que combina l’art, el disseny i l’urbanisme: “Normalment se n’ocupen arquitectes i enginyers, rarament els artistes, que hi podem aportar solucions menys encotillades, que vagin més enllà de criteris estrictament funcionals”.
Fins aquí, la idea. Si el Comú s’hi acaba embarcant, caldrà desenvolupar-la en un projecte i un pressupost que, diu Balmaseda, per la part estrictament artística seria perfectament assumible. La repavimentació i el reforçament de les estructures serien figues d’un altre paner, però igualment caldrà intervenir-hi si realment es vol revitalitzar la zona. El Comú ha previst 1,5 milions per a la totalitat del projecte Caldes (no només per a la intervenció de Balmaseda). Veurem si per fi ha arribat l’hora de la part alta.

Andorra
escaldes
Balmaseda
part alta
Caldes
martell
placeta Madriu
Engordany
passeig
Valira

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte