Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Paperassa, rotonda, Mobles la Fàbrica, col·leccionisme, Rossell, Antic Rossell
Andorra, Paperassa, rotonda, Mobles la Fàbrica, col·leccionisme, Rossell, Antic Rossell

Un any sense la Paperassa


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: J. R.

Al febrer farà un any. El Comú va decidir que els paradistes que des del 2008 plantaven cada dissabte el mercat del col·leccionista a la Rotonda –entre tres i cinc parades: unes Puces més aviat modestes, però eren les úniques que teníem– no encaixaven en aquell espai: “Massa comercial”, deia dilluns la cònsol, Conxita Marsol, com si això fos un handicap i no un punt a favor. I a sobre, dibuixaven una estampa “molt desangelada”, en la seva opinió.

El Comú els va oferir una ubicació provisional al pont de La Poste, just al costat de Mobles La Fàbrica, i –com reconeix la mateixa Marsol– probablement un dels racons més desangelats de la parròquia. S’hi van estrenar a finals de maig però només hi van durar tres setmanes. No perquè no hi passés ni una ànima –que no hi passava, assegura Jordi Rossell, l’ànima d’Antic Rossell i fundador del mercat–, sinó perquè des del mateix Comú se’ls va demanar que desallotgessin de nou l’espai. La idea era reubicar-los al centre històric i l’oportunitat va sorgir al setembre, amb la inauguració del Mercat de la vall. Amb mala, pèssima fortuna: “Ens van donar plantón –diu Rossell– i quan per fi va aparèixer la persona que ens havia d’indicar el lloc, va i ens col·loquen a l’última placeta, al punt més remot del mercat. Vist l’entusiasme, li vam dir que ho deixéssim estar. Ni vam parar.”

Conclusió: no hi ha tornat a haver Paperassa. Ni monedes, ni segells ni pins, targetes, bitllets, xapes, clauers, fòssils, medalles... Ni sobretot, sobretot, postals, revistes i llibres de vell –una pàgina d’accions de la primera FEDA, els exemplars andorrans del National Geographic (març del 1918, octubre del 1933 i agost del 1949)– de temàtica estrictament local. No hi ha tornat a haver Paperassa, dèiem. Com a mínim, a la capital, perquè al novembre ho van intentar al mercat setmanal d’Encamp –“Res de res”, diu Rossell, “però com a mínim fem una mica d’embalum”– i amb l’aturada hivernal no hi tornaran fins al març. O potser no perquè, erigit en portaveu dels paradistes, Rossell té cita divendres amb el Comú d’Escaldes-Engordany per explorar la possibilitat de traslladar la Paperassa la parròquia. Naturalment, i posats a triar, l’emplaçament ideal seria la plaça Coprínceps. Però ja es veurà. És una de les sortides possibles; les altres són el mercat dels dissabtes de la Seu, dintre del sector reservat a les antiguitats, i de nou Encamp, quan al març reobri el mercat. Per aquest ordre. Però totes tres –Escaldes, la Seu i Encamp– serien mals menors perquè –insisteix Rossell– “el lloc natural del mercat del col·leccionista és la Rotonda, al costat de Correus i de La Poste, que són els dos ganxos del col·leccionista de segells i que arrosseguen tota la resta”.

I la capital? “La Rotonda o res”, diu. Posició aparentment numantina però que respon, diu, a l’experiència: durant la remodelació de la Rotonda es van traslladar temporalment a la rambla Molines, sota de Sant Esteve, i l’experiment no va funcionar. I el Mercat de la vall, com admet la mateixa Marsol, no acaba d’arrencar: “Al centre històric no hi anirem; per això, amb nosaltres que no hi compti, i menys encara per obrir un sol dissabte al mes”, conclou Rossell. Mala peça al teler, perquè aquesta és exactament la idea que la cònsol té entre cella i cella per a la Paperassa: el centre històric, Sant Esteve i les Arcades: “A la Rotonda i a les zones més comercials no ho veig.” Aquesta sembla ara mateix la línia vermella del Comú. Fora d’això, diu, “és veritat que hauríem d’asseure’ns per mirar de trobar-hi una solució òptima, però els paradistes també ens haurien de fer propostes”.

El cert, però, és que entre naps i cols la capital fa un any que està sense Paperassa i que tant l’hàbit de deixar-se caure els dissabtes per la Rotonda per fullejar novetats –si es pot dir això d’un exemplar de la Nueva salida del valeroso caballero D. Quijote de la Mancha publicat el 1905– com la clientela que havia sembrat pacientment des del 2008 són avui història. Les parades de la Paperassa potser ja no fan la nosa visual que sembla que li feien a algú, però no en tinguin cap dubte: n’hem sortit perdent. Totes les ciutats amb alguna pretensió literària tenen les seves Puces. Nosaltres també, i les vam fer fora.

Andorra
Paperassa
Rotonda
Mobles la Fàbrica
col·leccionisme
Rossell
Antic Rossell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic