El llibre sempre ha sigut un producte de regal, i després dels dos anys de pandèmia les llibreries van notar un increment notable de nous lectors que es van aficionar a la lectura. Després de l’èxit que va tenir el llibre l’any passat, les llibreries amb les quals ha pogut parlar el BonDia han notat que enguany amb l’arribada de la crisi econòmica, la gent ha sigut més prudent i han comprat menys. En aquest sentit, l’encarregat de La Llibreria, Lluís Canal, apunta que “ara estem en una època de crisi i el llibre és un article que fa mal a la butxaca d’algunes persones” i això fa que “no tothom es pugui permetre en aquests moments comprar un llibre”. I és que com bé apunta Canal, els 20 euros que pot costar un llibre per a molts són els diners que necessiten per poder fer la compra del menjar. “La gent és més prudent que l’any passat”, afegeix l’encarregada de La Trenca, Haydée Vila. Al seu torn, la directora de Llibre Idees d’Illa Carlemany, Pamela Méndez, destaca que si bé s’ha notat aquesta lleugera davallada de vendes, la crisi ha beneficiat els llibres, perquè, segons Méndez “és un regal relativament econòmic i amb el qual quedes bé”. Precisament, les llibreries asseguren que el llibre continua sent un dels regals més demanats per aquestes festes.
En la franja d’adults, els més venuts estan sent llibres d’Almudena Grandes; Esperando el diluvio, de Dolores Redondo, llibres de la guanyadora del Premi Nobel, Aniee Ernaux; i els Premi Planeta de Luz Gabás, Lejos de Luisina, i Cristina Campos, amb Historia de mujeres casadas. Pel que fa als de narrativa andorrana destaquen Les parròquies d’Andorra i l’Alt Urgell al segle XVI, de Carles Gascón i Carmen Xam-mar amb pròleg d’Ignasi Fernández Terricabras, el recull de Julià Reig Roqueta de la Fundació Reig; 1969, d’Eduard Márquez; i el llibre d’Andorra desapareguda amb fotografies de l’Arxiu Nacional. Quant a la literatura infantil han ressaltat els llibres per a primers lectors i de literatura juvenil Después de diciembre de Joana Marcús i La captura de Mariona Bessa.
Cultura Friki
D’altra banda, un dels gèneres que des de fa dos anys està tenint molt d’èxit a les llibreries són els còmics, els manga i els llibres d’influencers. A La Trenca el còmic que més s’està demanant és el darrer del Corto Maltés, mentre que a Llibre Idees el manga ha sigut un dels gèneres més demanats. Entre les més destacades hi ha les sèries que s’estan emetent avui dia com Boku No Hero (My Hero Academia), Kimetsu No Yaiba (Guardians de la Nit), Tokio Revenge i Haikyuu!, sense oblidar els clàssics que fa anys que estan en antena com One Piece i Dragon Ball. Quant als llibres d’influencers, els més demanats estan sent els d’Arta Game i Las Ratitas.
El català, en perill
Algunes llibreries com La Trenca es mostren preocupades per la situació del català avui dia al Principat. “Nosaltres donem prioritat a la llengua del país perquè creiem que és un bé que s’ha de conservar, potenciar i s’ha d’evitar que es perdi de totes totes”, feia saber l’encarregada, Haydée Vila, al BonDia. Per això, va voler destacar que La Trenca és una llibreria de país on es prioritza la literatura i la llengua catalana. De fet, han notat que alguns temporers han comprat el llibre de Veus d’Andorra per aprendre català.