Diari digital d'Andorra Bondia
El fons Tulla està format per mig centenar de fotografies, dibuixos, esbossos, cartells i patrons, originals de la mateixa Tulla i datats als primers anys 50.
El fons Tulla està format per mig centenar de fotografies, dibuixos, esbossos, cartells i patrons, originals de la mateixa Tulla i datats als primers anys 50.
El fons Tulla està format per mig centenar de fotografies, dibuixos, esbossos, cartells i patrons, originals de la mateixa Tulla i datats als primers anys 50.
El fons Tulla està format per mig centenar de fotografies, dibuixos, esbossos, cartells i patrons, originals de la mateixa Tulla i datats als primers anys 50.

Una mica abans del Laurèdia


Escrit per: 
Redacció / Fons Judit Tulla i Cuffi (Velles Cases)

Velles Cases recupera el fons documental de Judit Tulla i Cuffi, històrica de l’Esbart Andorrà.

La hiperactivitat de Velles Cases no deixa de sorprendre. Especialment si tenim en compte que funciona com qui diu amb una sabata i una espardenya. L’última aventura en què l’entitat que presideix Claude Benet s’ha embarcat és la recuperació del fons documental de Judit Tulla i Cuffi, a qui molt probablement tan sols els més veterans recordin, però que va ser una de les fundadores de l’Esbart Andorrà de Sant Julià, l’antecedent directe de l’esbart Laurèdia.

Va ser cap al 1951, quan un grup de refugiades catalanes que havien coincidit a l’Esbart Verdaguer de Barcelona van establir-se a Sant Julià. El pas natural va ser, és clar, crear una agrupació dansaire. Ho devia portar l’aire dels temps, perquè va ser també en aquells moments que es va fundar el Santa Anna, que presumeix legítimament de ser el degà dels esbarts del país.

En qualsevol cas, l’Esbart Andorrà era fins ara la noteta amb què acostuma a començar la història oficial del Laurèdia, i poca cosa més. Però resulta que Tulla, que aviat va tornar a Catalunya, va conservar durant tota la vida mig centenar de documents –fotografies, esbossos, patrons, cartells– d’aquell breu capítol lauredià. L’atzar va fer que durant els anys a Sant Julià coincidís amb Rosa Maria Viadiu –que entre el 1940 i el 1952 va viure al carrer dels Xiulets, avui mossèn Enric Marfany–, amistat que es va conservar al llarg dels anys i per això va ser la mateixa Viadiu qui, en traspassar Tulla, en va assumir el llegat. A partir d’aquí és fàcil lligar caps: Viadiu i Benet mantenen una cordial relació des dels temps que l’historiador es va dedicar a investigar les xarxes d’evasió durant la II Guerra Mundial, així que l’ocurrència va ser quasi automàtica: i si a través de Velles Cases feien arribar el fons documental de Tulla a l’esbart Laurèdia?

Aquest serà, diu Benet, el destí final del fons Tulla, que a més de ballarina era també coreògrafa, il·lustradora i fotògrafa. Seus són, per tant, els esbossos, patrons i dibuixos d’aquells temps heroics. I efímers, perquè l’Esbart Andorrà, que als inicis –recorda Benet– dirigia Anna Maria Garcés, no va arribar a fer els deu anys. Un grup de dansaires no es va resignar a tancar la paradeta, i amb Daniel Areny al capdavant, van fer que de les cendres de l’andorrà naixés el Laurèdia, que sota la direcció d’Esperança Ivern es va estrenar per la festa major del 1963. El fons Tulla, en fi, no és l’única relíquia de l’Esbart Andorrà que ha reaparegut aquests dies: el fons de música tradicional de la Institución Milá y Fontanals de Barcelona, que depèn del CSIC, conserva mitja dotzena de gravacions d’una actuació de la formació el juny del 1952, al festival folklòric de Palma de Mallorca.

Cultura s’afegeix al 80è aniversari de Radio Andorra

Estaven condemnats a entendre’s, i així ha estat: el ministeri de Cultura s’ha acabat apuntant al carro del 80è aniversari de Radio Andorra que Velles Cases va posar en marxa al setembre, i participarà activament en el programa d’activitats que, juntament amb el Comú d’Encamp, estan preparant per als dies 7 i 8 d’agost. Constarà de dues taules rodones –una, a càrrec de veterans de Radio Andorra i també de Sud Radio; l’altra, més acadèmica, amb historiadors de la radiodifusió–, així com una exposició de fotografies i d’aparells receptors. Cultura vol colar-hi un concert, possiblement de l’ONCA, amb un repertori de hits dels anys 40 i 50, així com una visita guiada a les dues estacions. I Benet, és clar, encantat: “Aquest era un projecte de país; amb la implicació del ministeri crec que es visualitzarà encara més, i ells aportaran els recursos humans i tècnics per tirar-lo endavant. Hem complert la nostra missió, que no és altra que sensibilitzar el ciutadà.”

Andorra
Velles
Cases
Claude
Radio Andorra
aniversari
Sud Radio
ministeri
Tulla
Cuffi
Judit
esbart
lauredià
Rosa
Viadiu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic