Diari digital d'Andorra Bondia
Rodríguez, quan va exercir com a ministra de Salut, en el primer mandat de Toni Martí.
Rodríguez, quan va exercir com a ministra de Salut, en el primer mandat de Toni Martí.

Una presidenta fugaç


Escrit per: 
A. L. / Foto: Consell General

Cristina Rodríguez dimiteix de la CNAU després de la polèmica pel salari pactat amb Exteriors.

Dos mesos ha durat Cristina Rodríguez en el càrrec de presidenta de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU). La més fugaç entre els vuit que l’han precedit des del 1996: va ser proposada en l’assemblea general que va tenir lloc l’11 de novembre, i dilluns va presentar la carta de dimissió a Exteriors, que és el ministeri que tutela l’entitat. La titular de la cartera, Maria Ubach, se la trobarà a la taula quan torni del viatge oficial a Cuba que va arrencar precisament ahir.

La dimissió obeeix, segons fonts coneixedores del cas, a les molt peculiars condicions amb què Rodríguez va accedir al càrrec: des d’Exteriors se li va oferir incorporar-sa a la CNAU com a presidenta executiva, és a dir, remunerada –tretze pagues de 2.500 euros mensuals, per concretar. Però l’acord verbal a què havien arribat no va superar l’examen del gabinet jurídic del Govern. Segons l’informe emès per aquest òrgan, la remuneració pactada contravenia l’article 5 dels estatuts de la CNAU, que diuen explícitament que el president ha de ser nomenat d’entre els membres de l’assemblea general, i que aquest càrrec és literalment “honorífic”. No retribuït, vaja. El gabinet jurídic també va advertir que perquè el càrrec de presidenta pogués ser remunerat calia modificar prèviament els estatuts, així que va frenar la formalització del contracte i va determinar que mentre no es tunejaven els estatuts la nova presidenta no podria percebre emoluments.

Com es recordarà, el cas va arribar al Consell General en la sessió de control del 16 de gener i a instàncies que la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, que va demanar al Govern explicacions sobre l’anòmala situació en què es trobava la presidenta de la CNAU i els motius del sobtat canvi de criteri en les condicions d’accés al càrrec. En aquella ocasió, la ministra Ubach va al·legar que Rodríguez, seguint les indicacions del gabinet jurídic, no havia percebut cap remuneració des del nomenament i que, per tant, no s’havia contravingut els estatuts de l’entitat. Ubach també en va defensar aleshores la idoneïtat per al càrrec, que fins ara sempre havien exercit professionals vinculats als àmbits de l’educació, la ciència i la cultura, que són els propis  de la CNAU. Si bé és cert que en la seva etapa com a ambaixadora a França –entre el 2014 i el 2015, i precisament en substitució d’Ubach– va exercir com a delegada permanent d’Andorra a la Unesco, també ho és que la trajectòria professional de Rodríguez, economista de formació, ha estat especialment vinculada a l’àmbit de la salut, com a directora general del SAAS i ministra del ram. En qualsevol cas, només ha resistit dos mesos com a presidenta honorífica

El pas següent, després que Exteriors li accepti previsiblement la dimissió, serà convocar una nova assemblea general per notificar la situació d’interinitat. Segons els estatuts, és en aquest òrgan a qui correspon proposar d’entre els seus membres un candidat per exercir el càrrec de president, i a Exteriors toca de nomenar-lo. Caldrà veure, però, si el Govern insisteix que el càrrec sigui remunerat (o no). En aquest cas, i com diu el gabinet jurídic, caldria modificar uns estatuts que de tota manera s’hauran de retocar perquè cal actualitzar-ne alguns detalls, com ara que la seu de la CNAU ja no és a Escaldes, sinó a la capital.

Andorra
Unesco
Cristina Rodróiguez
Maria Ubach
CNAU
comissió
dimissió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte