La comissió tècnica creada ad hoc entregarà per Nadal un projecte i un pressupost per concloure la primera fase.
La junta directiva de Velles Cases, amb el seu president, Robert Lizarte, al capdavant, va sortir ahir a defensar el compromís de les institucions –ministeri de Cultura i Comú d’Escaldes– a concloure la restauració del vell Fargo que l’entitat va rescatar al desembre del 2018, en el que va ser el projecte emblemàtic de l’entitat durant el mandat de l’anterior president, Claude Benet.
I van ser precisament les paraules de Benet, avui soci ras de Velles Cases i que demanava ahir en aquesta mateixa pàgina “més il·lusió i menys administració”, les que van fer reaccionar Lizarte: “La junta anterior va fer una feina magnífica i nosaltres la volem concloure, per convicció i perquè no ens embarcarem en altres projectes sense haver completat aquest amb èxit. Però ho volem fer de la mà de les administracions, que d’altra banda ens han obert les portes de bat a bat i que s’hi han implicat amb un interès genuí”.
Aquest “interès” s’ha concretat en la comissió tècnica creada ad hoc, capitanejada per Domènech Bascompte i que integren també Emi Matarrodona i Jordi Güell (Velles Cases), Mireia Tarrés i Cinta Pujal (Cultura), Anna García i Montse Botas (Escaldes), i el mateix Benet com a comissionat de la junta. L’objectiu d’aquesta comissió és entregar abans de Nadal un projecte, un pressupost i un calendari per concloure la primera fase de la restauració –bàsicament, els croms i els marcs de les finestres, a banda de pintar la carrosseria, operació que es podria enfilar als 30.000 euros. Fins ara, diu el president, “s’havia treballat amb molt bona voluntat però sense un projecte de restauració homologat. Quan treballes amb les administracions s’han de seguir els protocols establerts i s’han de tenir clars tots els serrells, inclosa la propietat del vehicle, perquè no hi hagi sorpreses d’última hora. I això requereix temps”.
Aclarits tots aquests extrems, la intenció de Velles Cases és presentar el projecte a la pròxima convocatòria del ministeri per a la restauració de béns mobles, “i per aixo cal seguir les pautes que ens marquen i procedir amb molta cura. Hem de tenir la garantia que estem fent les coses bé”. Lizarte insistia ahir que el Fargo és “una herència que no volem perdre”, però advertia que no hi ha dreceres: “L’administració té els seus procediments i els seus ritmes, i ens hi hem d’adaptar, sobretot quan hi ha diners públics pel mig”.