El creixement econòmic serà positiu el 2023, però inferior al de l’any anterior, per l’efecte de la inflació i l’increment dels tipus d’interès, segons ha vaticinat avui el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Josep Maria Mas, durant l’acte de presentació de l’Informe econòmic 2022, celebrat al Centre de congressos d’Andorra la Vella.

“L’economia andorrana està moderant el creixement durant el 2023 com a resultat del deteriorament de la conjuntura global i de la normalització del creixement econòmic”, ha afegit Mas. De fet, el 2023 serà un any de creixement econòmic “feble” a escala global i a la zona euro no es descarta un possible retrocés del PIB la segona meitat de l’any, una reculada condicionada per l’economia alemanya. A més, les previsions apunten a un creixement “dèbil” de l’economia francesa, mentre que les perspectives per a Espanya són “millors”.

Amb aquest escenari d’“incertesa”, la Cambra situa deu reptes de futur o desafiaments. D’entrada, l’entitat insta el Govern a articular una visió clara de país per d’aquí a 20-30 anys que detalli les fites específiques per a cada àmbit prioritari, amb la voluntat d’assentar les bases d’una evolució diferencial i sostenible.

A banda d’això, considera que “cal compartir una visió estratègica de creixement en termes de volum i qualitat de l’oferta turística”. Pel que fa al comerç, “afronta una transformació important” i per això “cal posar fil a l’agulla” al Pla estratègic del comerç, ja que “per atreure el visitant hem de millorar l’experiència de compra”.

A més, Mas creu que s’ha d’afavorir un marc d’immigració i laboral que permeti l’atracció i la gestió del millor talent, un sistema que aposti per l’estabilitat en el lloc de treball i adaptar-se a les circumstàncies específiques dels sectors d’activitat. “Davant d’un escenari cada cop més exigent i competitiu, és més important que mai que treballem junts, propiciant una estreta col·laboració publicoprivada per abordar els reptes”, va afirmar.

Pel que fa a l’Administració i les empreses, el president de la Cambra va demanar que sigui una “aliada” en l’escurçament dels terminis per crear negocis, amb l’Administració electrònica i la simplificació dels processos administratius. A més, cal impulsar programes per “modernitzar” i fer “més eficients” les empreses del país, mitjançant el procés de digitalització.

Sobre la pressió fiscal, la CCIS recorda que és necessari mantenir un nivell “competitiu” amb l’entorn, de manera que “no pot anar més enllà del 25%”, tot i que “l'any 2022 es va superar aquest llindar”.

Pel que fa a l’Acord d’associació, “creiem que no cal precipitar-se”, ja que “cal refermar les especificitats sobretot en matèria de seguretat i ordre públic, una condició de vital importància per al futur del país”. Així, demanen l’accés al Banc Central Europeu (BCE) per donar liquiditat a la banca, així com a programes que ajudin a fer “més competitives” les empreses, com ara els fons Next Generation.

Precisament el cap de Govern, Xavier Espot, que també ha intervingut, ha demanat col·laboració a la Cambra per difondre la informació entre els seus associats sobre l’acord d’associació. “No farà miracles, però és l’instrument de què disposem per diversificar l’economia i posar fi a una de les nostres debilitats”, ha assegurat. 

Per un altre costat, el cap de Govern ha demanat un esforç als integrants del Consell Econòmic i Social (CES) per arribar a consensos en matèria de salaris. A més, ha ressaltat que es promou una llei del turisme i va reiterar l’aposta per una agència tributària única. Pel que fa a la inversió estrangera, ha reconegut que “no és l’origen de tots els mals, però hem arribat a un punt que se’ns ha descontrolat una mica”.