“Les dades confirmen que estem en una fase de creixement de les activitats econòmiques.” Així de rotundament ho va dir ahir el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, que va afirmar sense cap mena de dubte, durant la inauguració del 12è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que ja som a l’inici de la recuperació econòmica.

Alcobé mateix va apuntar a mitjans del passat mes de juliol que diverses dades indicaven que s’estava produint un cert canvi de tendència, però ahir ja va assegurar que “la situació comença a remuntar” i que confia que el 2013 sigui l’últim any de la crisi.
Entre els indicadors que demostrarien que el país està iniciant la sortida de la crisi hi ha, segons va esmentar, les importacions, “que per primera vegada en els últims vuit anys estan creixent”, i l’atur, “que va caure el trimestre passat respecte a l’any anterior”. Alcobé va indicar, a preguntes dels mitjans de comunicació, que pot semblar provocador parlar de recuperació quan encara hi ha moltes empreses que ho passen malament o una xifra important de persones inscrites al Servei d’Ocupació, “però el camí de la recuperació està encetat i deixem enrere set anys de crisi”.
El ministre va indicar, però, que cal ser prudents perquè encara hi ha sectors que s’hauran de reconvertir i moltes empreses s’hauran de renovar. I és que, segons va manifestar Alcobé, “el camí és llarg i feixuc”, tot i que entén que la recuperació  pot arribar a Andorra abans que a altres països veïns “perquè els ritmes són diferents i hem de mirar mercat a mercat”.  Segons Alcobé, amb la recuperació que ara comença “no vol dir que tornem a tenir el que hem tingut els últims anys”, però va voler posar èmfasi que “Andorra és un país d’oportunitats i les reformes que hem pres comencen a donar fruits”.
Així, va  manifestar que “no és per atzar” que el 2013 els negocis oberts s’hagin incrementat, contràriament al que va passar l’any anterior, en què hi va haver una reducció. En concret, enguany la xifra de negocis ha augmentat en 148, mentre que el 2012 va tancar amb una disminució de 99 establiments. “És un indicador real de creació d’activitat”, va recalcar Alcobé, que va destacar la importància que els ciutadans creguin en el país perquè sigui possible el creixement.
El ministre va explicar també que l’obertura econòmica en marxa ja té incidència en aquesta recuperació incipient, com ho demostra que ha propiciat fins ara el naixement de més d’un centenar de negocis nous. En aquesta línia, va ressaltar també la importància dels convenis de doble imposició, que segons va dir s’haurien de firmar com més aviat millor ara que s’accepta un model fiscal amb un IRPF moderat del 10%, “cosa que potser no serà el cas d’aquí a uns anys”. Alcobé va voler donar també un toc d’atenció als grups de pressió que han anat apareixent els últims anys i va reivindicar que també “es posin recursos per anar a favor d’alguna cosa i buscar solucions en allò en què es cregui que ens estem equivocant”.
El cap de Govern, Antoni Martí, va clausurar el Fòrum de l’EFA. Martí va destacar l’objectiu que s’ha marcat el Govern de donar seguretat jurídica a les empreses i crear un entorn favorable a la creació de nous negocis. Així mateix, es va referir al treball fet per aconseguir la sostenibilitat del sector públic perquè no s’hagin d’apujar els impostos i va dir que treballen per garantir “l’existència d’unes regles d’or que posin un màxim als dèficits del sector públic”. Martí va dir que “la pitjor decisió és no prendre cap decisió” i que “no és el moment de polítiques immobilistes i menys encara de polítiques populistes”.

El caçatalents Luis Conde aconsella als joves andorrans que surtin a l’exterior per acabar la seva formació

El talent com a factor fonamental d’impuls econòmic va ser el tema del 12è Fòrum de l’EFA, que va tenir lloc ahir. Un dels convidats va ser Luis Conde, fundador de Seeliger y Conde i conegut caçatalents, que va instar els joves andorrans a sortir a l’exterior per acabar de formar-se. “El món s’ha globalitzat i el nostre mercat domèstic no és Andorra, sinó el món”, va indicar Conde en la seva intervenció. Un altre dels conferenciants va ser Oriol Guixà, conseller delegat del Grup La Farga, capdavanter mundial en productes derivats del coure. Guixà va donar a conèixer els valors que ha impulsat una empresa familiar com la seva. Un tercer ponent va ser Marcos Isamat, PhD en genètica molecular per la Universitat de Cambridge. En la seva intervenció Isamat va parlar de la importància creixent que té el sector relacionat amb les “ciències de la vida”. En aquest sentit, va opinar que Andorra podria ser un lloc molt atractiu per a empreses lligades a la biotecnologia. La presidenta de l’EFA, Cristina Viladomat, va ser l’encarregada d’obrir el fòrum, que es va celebrar en un hotel escaldenc amb una nombrosa participació.  El secretari tècnic de l’EFA, Joan Tomàs, va indicar que el fòrum havia estat un èxit d’assistència i va destacar que la iniciativa havia permès una aproximació al talent des de diferents punts de vista.