Una regió de 500.000 quilòmetres quadrats, 50 milions de persones que hi viuen i sis països: Guatemala, El Salvador, Hondures, Costa Rica, Nicaragua i Panamà. Representants i diplomàtics d’aquests sis estats que conformen la regió de Centreamèrica van ser ahir a Andorra amb l’objectiu de trobar-hi oportunitats empresarials i econòmiques. Van visitar el país en el marc del primer Fòrum d’oportunitats de negocis entre Andorra i Centreamèrica, una iniciativa impulsada per Actua que feia un any que es coïa i que persegueix concretar sinergies, tant d’empreses andorranes amb la regió centreamericana com d’empreses d’allà amb el Principat. 

L’any passat Centreamèrica va créixer el 4,7% en PIB i les perspectives per a aquest any són similars, va explicar l’ambaixadora de Costa Rica i coordinadora de Centreamèrica, Doris Osterlof. La regió exporta sobretot productes agrícoles (pinya, cafè, fruites tropicals...), sobretot als Estats Units i a Europa, tot i que també es fa camí en els àmbits de serveis, salut i alta tecnologia, entre d’altres. “Tenim una regió que, malgrat les bretxes estructurals, ha fet un esforç molt important per posicionar-se a escala mundial”, va subratllar Osterlof. I ara s’ha fixat en Andorra per portar-hi també els seus productes i serveis i per “generar oportunitats”. L’ambaixadora de Costa Rica va plantejar que al “turisme d’alt nivell” que té Andorra “li podem oferir productes d’alta qualitat”. També es podrien originar aliances dins els clústers de Salut i d’Educació.

A banda del sector agrícola, el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica d’Andorra, Josep Maria Missé, va plantejar altres possibles aliances, per exemple relacionades amb el sector financer, el de serveis o el de la construcció. Missé va reconèixer que en l’actualitat no hi ha empreses de Centreamèrica radicades a Andorra, però que ja ha quedat demostrat que accions com la d’ahir (va posar l’exemple de Bèlgica) tenen “resultats posteriors” beneficiosos. Per aquest motiu, va vaticinar “un repunt d’empreses de Centreamèrica” que els mesos vinents “ens demanaran informació i més contactes per veure com invertir a Andorra”. 

A banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va recordar que el futur d’Andorra “és dependent de l’economia global” i que, per tant, accions com aquestes són necessàries per “explorar oportunitats de futur per a l’economia del país”.

La jornada va acabar amb un dinar de treball a què van assistir els representants de la delegació andorrana i membres del Sistema de la Integració Centreamèrica.

Saboya reitera que vol estar al costat de DA

Durant la seva participació en el Fòrum, Gilbert Saboya va reiterar la seva voluntat de seguir involucrat en el projecte actual de Demòcrates per Andorra malgrat deixar el càrrec de ministre al juny. I ho farà “fins al punt que ho pugui assumir” per qüestions de disponibilitat. “Puc ajudar des d’altres llocs que no sigui amb la participació al Govern”, ja que no té “cap voluntat de deixar d’estar ni de continuar estant al Govern a qualsevol preu”. “És el cap de Govern qui ha de veure com configurar l’equip governamental”, va afegir. Així mateix, Saboya també va garantir que la persona que li prengui el relleu “tindrà la meva màxima col·laboració per fer la transició idònia”.