Des de la creació de l’agència Andorra Business, el 2012, les coses han canviat, “tot ha evolucionat”, i si aleshores es necessitava l’arribada d’inversió estrangera per superar la recessió econòmica que afectava el país, avui en dia se’n vol una de “més focalitzada” en sectors de més valor afegit, com poden ser els esports o la salut, i cal “dedicar-se més a l’empresa andorrana”. “És necessari que se la tingui en compte” i ajudar-la a “créixer i a internacionalitzar-se”, ha manifestat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, com a presidenta d’Andorra Business. Hi ha un “canvi de paradigma” en aquest sentit, que es materialitza destinant més de la meitat del pressupost de l’entitat a subvencions i programes dirigits a les empreses del país. I això, “sense renunciar a res” i continuant buscant inversió estrangera, però no indiscriminada.
La voluntat és ajudar a les empreses andorranes perquè puguin ser “més competitives i resilients”, no només de portes endins, sinó també en un context d’internacionalització en el qual l’acord d’associació amb la Unió Europea “ha de facilitar” aquests processos. La ministra d’Economia ha afirmat que les pròpies empreses reconeixen aquest aspecte, tenint en compte que algunes han obert una filial en territori espanyol o francès per guanyar agilitat en el mercat internacional.
Subvencions
En aquest sentit, Marsol, acompanyada del secretari d’Estat d’Empresa, Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Saura, i la directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo, ha presentat la nova edició, la vuitena, del programa de subvencions d’Andorra Business per a empreses del país. Amb aquest es vol contribuir a la innovació de les empreses, finançant part dels estudis sobre noves línies de negoci o de recerca tecnològica; a la internacionalització, ajudant a la seva promoció internacional, amb la participació a fires o d’altres, o amb serveis de diagnosi; a l’optimització empresarial, per l’assessorament per a l’obtenció de certificacions o per la recerca de perfils especialitzats; a la sostenibilitat, per a auditories i estudis de la petjada de carboni, per exemple; o a la igualtat empresarial, per al desenvolupament de plans d’igualtat, assessorament legal, etcètera. Són les mateixes àrees que se subvencionaven l’any passat, quan es van introduir les dues darreres: sostenibilitat i igualtat. La dotació del programa és de 180.000 euros i la subvenció és per a un màxim del 80% del cost del servei contractat i fins a un màxim de 6.000 euros per beneficiari, tal com va detalla Hidalgo. El 85% d’aquest pressupost es reserva per a empreses amb una facturació anual inferior als 350.000 euros per facilitar que les petites empreses també puguin accedir a serveis de suport i assessorament especialitzat. Aquesta convocatòria es tancarà el 12 de juny i a l’octubre se’n farà una segona.
En total, al llarg de les diferents convocatòries de subvencions, Andorra Business ha aportat 1,8 milions d’euros que han ajudat 300 empreses a finançar 370 serveis. De fet, segons ha detallat la directora d’Andorra Business, cap sol·licitud ha estat desestimada i totes les empreses que ho han demanat han rebut suport per tirar endavant el seu projecte, que es demana que s’acompanyi d’una estratègia i un equip suficient per tirar-lo endavant.
De manera més general, tenint en compte el conjunt de programes, l’agència va arribar a 270 empreses l’any passat i va fer 105 suports d’internacionalització, i a més de 900 des dels inicis. I, segons les enquestes de satisfacció que es fan entre els participants, el 99,5% recomanaria el programa, més del 80% afirma que s’ha impactat positivament al negoci i un 99% repetirà l’experiència amb altres programes i formacions oferts per Andorra Bussiness.
Programa Growth
Marsol i Hidalgo han aprofitat per recordar que la convocatòria per poder participar en el programa Growth, que ofereix 70 hores de formació especialitzada, 40 de les quals en forma de mentories personalitzades i la resta de manera grupal i per part d’experts punters en màrqueting, finances, comercialització, lideratge i estratègia d’organització, està oberta fins al proper 30 de maig. En aquest sentit, han recordat que aquest programa es dirigeix a empreses “ja consolidades” del país que tinguin el repte de créixer. Com a novetat, aquesta cinquena edició comptarà amb una sessió de tres hores sobre intel·ligència artificial. El valor de la formació que s’ofereix és d’uns 15.000 euros per empresa, encara que per participar-hi només es demana una inscripció “simbòlica” de 800 euros. En la darrera edició hi van prendre part 73 empreses.