Andorra Telecom preveu obtenir un resultat net de 18 milions d’euros l’any 2021, lluny dels 33 milions assolits el 2019 però vuit milions més respecte els deu milions que estima que assolirà aquest exercici, en què el resultat d’explotació davallarà un 50%. 

Així es posa de manifest al pressupost per al 2021 de la companyia entrat a tràmit al Consell General, uns comptes que s’eleven fins als 92,2 milions d’euros, fet que suposa una reducció del 25% respecte les dotacions previstes per l’exercici 2020 que ascendien a 122,4 milions d’euros. I és que els comptes per a l’any vinent estan marcats per les directrius que estableix la Llei de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic, com explica en la memòria que acompanya els comptes Andorra Telecom, que detalla que preveuen una reducció de les despeses de funcionament del 4,6%, d’un 12% de les inversions i de fins a un 63% de les transferències de capital.

Amb tot, la companyia, que incideix que el pressupost es finançarà en la seva totalitat amb els recursos propis generats durant el mateix exercici 2021,  remarca que preveu recuperar els nivells anteriors a la Covid-19 a partir del 2022 i que fins i tot la recuperació podria ser superior als resultats previstos en el pla estratègic inicial per al període 2020-2023.

De moment, però, per al 2021 Andorra Telecom preveu uns ingressos corrents de 82,1 milions d’euros, un 3% menys (2,6 milions) respecte al pressupostat per al 2020. Així, la companyia, i tal com ha anat passant des del 2016 quan va assolir la xifra màxima de 49,8 milions, espera una nova caiguda dels ingressos per roaming, en aquest cas d’un 6,9% (1,8 milions), que suposarien 24,2 milions, sempre que els efectes de la crisi provocada per la Covid-19 no es perllonguessin en el temps.

Pel que fa al negoci tradicional, la companyia preveu un lleuger increment de 160.000 euros, un 0,29%, i que ascendeixin a 56,4 milions d’euros, fet que representaria el 69% de la xifra de negoci total. Així, Andorra Telecom espera que l’increment de la telefonia mòbil i els serveis de connectivitat per a empreses i connexions privades compensin un “previsible” descens de la telefonia fixa. D’aquesta manera, ja pel 2021 es preveu la recuperació dels ingressos de la telefonia mòbil post impacte Covid-19 i assolir unes xifres similars a les del 2019.

Quant als nous serveis de diversificació, s’espera que aportin 1,36 milions d’euros a les arques de la companyia, un 15% més que aquest any. Aquests serveis s’orientaran a cobrir les noves necessitats de les empreses vinculades a la digitalització dels negocis, a projectes d’automatització, serveis IOT, així com necessitats en matèria de seguretat digital i serveis d’emmagatzematge.

Pel que fa als ingressos financers, s’estimen un 85% inferiors (1,1 milions) als de l’exercici 2020 ja que no es preveuen ingressos per dividends en participades i el rendiment dels actius financers no es veu beneficiat pels nivells de tipus d’interès. La societat, però, preveu ingressar 10 milions d’euros corresponents al venciment d’inversions en deute públic del Govern d’Andorra.

D’altra banda, quant al capítol des despeses, la societat pública preveu una reducció global del 4,6% (2 milions) de les despeses de funcionament, que s’estimen en 42,5 milions d’euros. D’aquesta manera, les despeses de personal es redueixen un 5% (760.000 euros), el consum de béns i serveis corrents gairebé un 10% (2,8 milions) mentre que les despeses financeres es mantenen estables al voltant dels 200.000 euros i les transferències corrents s’incrementen en 1,5 milions per dotar el programa plurianual de transformació digital que es porta a terme amb Actuatech.

La partida de personal es redueix un 5% i passa dels 15,3 milions del 2020 a 14,5 pels ajustaments en la política d’incentius, la congelació de l’IPC, la retallada del 32% de la partida de formació i més racionalització dels recursos existents.

Les despeses de capital ascendeixen a 27,9 milions, 17,4 dels quals corresponents a la dotació per al 2021 del pla d’inversions previst fins al 2024, que preveu fins a 74,4 milions en quatre anys, i 10,5 que corresponen a les transferències de capital en concepte de distribució de beneficis al Govern del resultat previst per aquest any.

Entre les inversions es preveuen dotacions per a la millora i ampliació de la capacitat de la xarxa de telefonia mòbil 4G, l’Internet de les coses (IOT) així com també per millorar la xarxa d’accés a Internet i la connectivitat. La companyia preveu també una partida de 600.000 euros per la redacció del projecte guanyador del concurs d’idees que es convocarà per al nou edifici a l’avinguda Meritxell que substituirà el fallit projecte de The Cloud.

Finalment, pel que fa a la variació d’actius financers, es compta amb una dotació de 21,8 milions d’euros per inversions o reinversions financeres, on s’inclou també la participació al fons publicoprivat per a l’habitatge.