Diari digital d'Andorra Bondia
El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku.
El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku.

Andorra Turisme, fora de la llei malgrat els avisos del Tribunal de Comptes


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Com ha estat fent els darrers exercicis, i malgrat remarcar any rere any que la societat “té la intenció d’implementar les observacions i recomanacions efectuades pel Tribunal de Comptes en exercicis futurs”, Andorra Turisme va tornar a contractar l’any 2018 una pòlissa de crèdit amb un límit d’un milió d’euros contravenint la legislació vigent.

Així ho torna a posar de manifest el Tribunal de Comptes en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2018 d’Andorra Turisme SAU, en què deixa clar que la societat va incomplir novament la Llei 12/2007 de creació de la societat pública Andorra Turisme SA, que en el seu article 5 limita concertar operacions de crèdit per atendre les seves necessitats de tresoreria sempre que en el seu conjunt no superin el 35% dels ingressos per operacions corrents a l’exterior, ja que va formalitzar una pòlissa de crèdit amb un límit d’un milió d’euros i amb un termini d’un any.

Així mateix, i com també es va repetint exercici rere exercici, el Tribunal de Comptes recorda a Andorra Turisme que, d’acord amb l’article 17.1 de la Llei del pressupost i com a beneficiari que és de transferències nominatives del Govern, “té l’obligació de reintegrar els sobrants d’aquestes subvencions que no s’han destinat a la finalitat que les han motivades”, motiu pel qual considera que el patrimoni net de la societat s’hauria de minorar per les quanties corresponents.

L’organisme fiscalitzador incideix un any més en el fet que Andorra Turisme no té implantat un procediment de mancomunació de signatures per a la totalitat dels pagaments de la societat, un fet que comporta una debilitat de control intern. En aquest sentit, l’informe del Tribunal de Comptes permet constatar que per a despeses inferiors a 100.000 euros el gerent de la societat pot operar lliurement i que per a operacions de fins a 5.000 euros ho poden fer tots els apoderats de la societat sense ser necessària la signatura d’una altra persona.

Finalment, el Tribunal de Comptes, que reclama a l’entitat que adopti “procediments de control que permetin garantir la integritat dels ingressos en relació amb les vendes d’articles de marxandatge efectuades i les existències”, insisteix en el fet que Andorra Turisme “té pendent l’adaptació dels seus estatuts a la Llei 20/2007 de societats anònimes i de responsabilitat limitada”, i que ha incomplert el termini fixat en l’esmentada llei per a aquesta adaptació.

Tot i les al·legacions presentades per Andorra Turisme, el Tribunal de Comptes entén que “no aporten cap informació complementària” que permeti modificar les observacions i les conclusions inicials.

Andorra Turisme
fora
llei
Tribunal de Comptes
avisos
Comentaris: 1

Comentaris

Com pot ser que es gastin els diners que no tenen? I a què els dediquen? Quina Andorra venen? Costa tant fer una campanya a les xaxxes per dir que estem oberts? Que existim als països veïns? Tasca molt lamentable la d'aquest organisme.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic