En el marc del 9è Congrés de Turisme de Neu i de Muntanya el cap de Govern, Toni Martí, ha indicat que el turisme a Andorra ha evolucionat molt en els darrers anys i que és un pilar econòmic fonamental del país, i per això s'ha de "seguir treballant en aquesta línia" però ha afegit que s'ha d'innovar i renovar el sector. En aquest sentit, Martí ha posat en relleu que no només s'ha de treballar per augmentar la quantitat de turistes sinó que se n'ha de potenciar la qualitat. A més, Martí ha explicat que Andorra tot i ser un país petit està extremadament compromès amb l'acord 21 i per això "cal potenciar el turisme responsable i sostenible". El cap de Govern ha aprofitat l'ocasió per felicitar el treball fet des del Ministeri de Turisme, encapçalat per Francesc Camp. El cap de govern, Toni Martí, el cònsol major de la parròquia amfitriona, Sant Julià de Lòria, Josep Vila, i el secretari general de l'OMT, Taleb Riffai, han protagonitzat la cerimònia d'obertura del congrés. El ministre de Turisme, Francesc Camp, durant la primera sessió de treball 'El turisme esportiu com a oportunitat de les destinacions de muntanya', ha definit l'estratègia turística d'Andorra per potenciar el turisme esportiu a l'hivern i a l'estiu i així aconseguir desestacionalitzar el turisme. Camp ha destacat que l'objectiu que s'han marcat des del Govern és que al 2020 visitin Andorra al voltant de 9 milions de turistes a l'any, però per assolir-ho el ministre ha apuntat que és molt important gestionar el pressupost del qual es disposa i organitzar esdeveniments esportius d'importància mundial com la Copa del Món d'esquí, la 'Vuelta' o el 'Tour' de França. 

Aquest dimecres al matí s'ha inaugurat el 9è Congrés de Turisme de Neu i de Muntanya a Sant Julià de Lòria amb més de 400 assistents de 27 països diferents. El cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, el cap de Govern, Toni Martí i el secretari general de l’OMT, Taleb Rifai, han protagonitzat la sessió d’obertura del congrés. El cap de Govern ha destacat que s’ha de seguir potenciant el turisme a Andorra però no només s’ha de fer en termes de quantitat sinó també de qualitat. En aquest sentit, Martí ha afegit que el sector turístic representa un 25% del PIB i "per ser competitius s’ha de potenciar i treballar per renovar i innovar el sector". A més, el cap de Govern ha afegit que el Principat està compromès amb l’acord 21 i per això "s'ha d'aconseguir un turisme responsable i sostenible". El mateix ha destacat el ministre de Turisme, Francesc Camp, durant la seva ponència i, a més, ha afegit que l’objectiu és aconseguir acollir fins a 9 milions de visitants al 2020, un objectiu que ha qualificat “d’ambiciós però alhora de realista”.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha estat el primer ponent de la sessió d’obertura 'El turisme esportiu com a oportunitat per a les destinacions de muntanya' i ha destacat que s’ha de treballar per desestacionalitzar el turisme. A més, el ministre ha assegurat que pel que fa el turisme esportiu “hem tocat sostre”. Durant el 2016 se celebren al Principat quatre proves de primer nivell mundial (el Tour de França, el Freeride World Tour, la Copa del Món d’esquí i la Copa del Món de BTT) i ha manifestat que “és com un somni però fet realitat”. En aquest sentit, el ministre ha indicat que s’ha de gestionar molt bé el pressupost -16 milions d’euros- repartint-se entre esdeveniments esportius, màrqueting, accions comercials i de comunicació. 

Al 2016 s'han destinat 3,4 milions d’euros per organitzar esdeveniments esportius, una xifra que quatriplica la del 2011. En aquest sentit el ministre s’ha referit al turisme de neu com un dels grans eixos pels quals continuaran pivotant les diferents campanyes de comunicació als mercats potencials. Tot i així, en comunicació es destinen cinc milions d’euros, una xifra que Camp ha assegurat que no podria reduir-se perquè si no començaria a ser “preocupant”.

El secretari general de l’OMT, Taleb Rifai, aquest dimarts ja es va reunir amb el cap de Govern per fer entrega de la Carta Oberta sobre els viatges i el turisme de l’Organització Mundial del Turisme i el Consell Mundial de Viatges i Turisme (CMTV). Durant la sessió d’obertura Rifai ha recordat les dades del turisme a Andorra que el cap de Govern li va fer arribar en aquesta trobada. En aquest sentit Rifai ha destacat que Andorra és el lloc indicat per celebrar aquest congrés, ja que el sector turístic és molt important per al PIB del país.

D’altra banda, el cònsol major de la parròquia amfitriona del congrés, Josep Vila, ha indicat que durant les ponències es reflexionarà al voltant del tema 'Esports i Aventura, una combinació prometedora', i ha afegit que s’ha d’intentar trobar l’equilibri entre preservació de la natura però alhora gaudir del territori. Finalment, Vila ha conclòs que l’objectiu final de l’OMT és aconseguir una cohesió humana entre les persones mitjançant el turisme.