La negociació col·lectiva per a l’actualització dels salaris de cara a l’any vinent encara la recta final. Després de la reunió d'avui entre les dues parts, patronal i sindicats van aconseguir apropar posicions, tot i que encara mantenen plantejaments allunyats. La setmana vinent es farà una nova trobada, i si al final del camí no s’arriba a un acord serà el Govern, com va passar l’any passat, qui dictaminarà l’increment per al 2024.

Després d’una primera presa de contacte al Consell Econòmic i Social de la setmana passada, la reunió d'avui s'ha celebrat al departament de Treball i ha durat una hora i mitja aproximadament, amb la presència de Iago Andreu i Gerard Cadena per part de la CEA, i Gabriel Ubach i Carla Guinot per la banda sindical. Els representants governamentals han actuat com a observadors actius.

“Les posicions estan allunyades, però ens comencem a apropar, de manera que la setmana que ve mirarem d’acostar al màxim les línies vermelles de cadascú”, ha afirmat Ubach en un to més conciliador del que és habitual. En aquest sentit, ha recordat que aposten per incorporar la tretzena paga, però amb la possibilitat d’abonar-la en un període de quatre anys, amb l’objectiu de recuperar el poder adquisitiu perdut per la ciutadania. 

D’aquesta manera, demanen un increment dels salaris de l’IPC, amb un suplement del 2%. Segons el secretari general de l’USdA, “estem disposats a negociar les nostres i les seves posicions de màxims, així que farem un intercanvi de cromos, ja que comencem a entendre el posicionament de cadascú, tot i ser diferents”, ha afirmat. Per això, en cas que s’acceptés la 13a paga per part de la patronal, els sindicats veurien amb bons ulls un augment més reduït de l’IPC en els salaris alts.

Tot i això, Andreu ha reconegut que “encara és difícil que hi hagi acord”, ja que, a més, la reunió de la setmana vinent “tampoc és caixa o faixa”. Ara bé, “hi ha hagut acostaments perquè els sindicats veurien bé introduir la variable de la productivitat, però s’han mogut relativament poc. Per part nostra, estem disposats a fer cessions si parlem de percentatges, però sense arribar a l’IPC sencer, ja que més enllà tothom hi perd una part de plomes”, ha precisat el director de la CEA. Amb tot, ha assenyalat una discrepància de fons sobre la negociació.

Definida la manifestació del 8-D

La Coordinadora Habitatge Digne ha fet públic ja el recorregut de la que serà la tercera mobilització per reclamar la millora de la situació de l’habitatge i que tindrà lloc el 8 de desembre, en ple pont de la Puríssima. Així, els impulsors han citat els participants a dos quarts de vuit a la plaça Coprínceps per iniciar la marxa a les vuit per l’avinguda Carlemany i fins al carrer de la Unió. Allí, tomb cap a la rotonda de la Dama de Gel, pas per la plaça de la Rotonda i, fent la volta pel pont, cap a Prat de la Creu i Bonaventura Armengol. Retorn a la Rotonda per enfilar avinguda Meritxell fins a la plaça Mestre Joan Roure on es llegirà el manifest.