El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va descartar ahir, en declaracions al Bondia, continuar com a president de la patronal en un tercer mandat. Va assolir el càrrec el setembre del 2018 i el 2022 va repetir en un segon mandat, del qual ara es troba a la meitat. D’aquí a dos anys, hi hauria d’haver relleu al capdavant de la patronal o optar per la continuïtat de la junta directiva actual.

“No crec que continuï, en principi no està en la meva idea”, va vaticinar. De fet, “ja fa uns dies que em vaig jubilar de les meves coses i voldria acabar de retirar-me del tot”. Segons Cadena, “si es poden solucionar tots els temes que ens hem plantejat com a reptes, el que m’agradaria és deixar-ho, sobretot si l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) tira endavant”, perquè “aquest és un tema molt important per a Andorra”, ja que “l’any 1993 vam fer la Constitució política i ara hem d’aprovar la Constitució econòmica”, va valorar en referència al text que el poble haurà de validar el mes de maig de l’any vinent en referèndum.

Si finalment Cadena deixa el càrrec d’aquí a dos anys, de moment encara no s’ha postulat cap successor, almenys de manera pública. “No he pensat en cap persona, no tinc ningú al cap, i aquest és un dels problemes, que no hi ha ningú disponible, i per aquest motiu les coses normalment les has de plantejar a l’últim moment”, va lamentar. Així, “no hi ha cua de candidats, perquè hem de tenir en compte que aquí hi passes moltes hores i no és un càrrec remunerat, ho fas benèvolament”.

Una possibilitat seria que la nova presidenta de la patronal fos una dona. Segons Cadena, “podria ser important, ja que l’empresariat sempre ha estat més masculinitzat que feminitzat, tot i que actualment estem propers a la paritat”. A la junta directiva “hi ha dones que podrien optar al càrrec i, de fet, n’hi ha més d’una que li veig fusta per desenvolupar-lo amb èxit, però la majoria són directores generals de les seves respectives empreses, i ostentar un càrrec com aquest condiciona molt”.

Amb aquesta situació, si no hi ha cap alternativa a la junta directiva actual, tot i que encara falten dos anys per plantejar-s’ho, Cadena dubta si continuarà o no. “No ho sé, m’ho hauria de plantejar, parlar-ho amb la meva família i veure com ho tinc tot, però reitero que en aquests moments la meva voluntat és plegar. L’anterior president hi va estar dotze anys, jo ja en portaré vuit i ja són suficients, ja n’hi ha prou”, va dir.