Diari digital d'Andorra Bondia
Publicitat d’un establiment especialitzat en la venda de tabac a Escaldes.
Publicitat d’un establiment especialitzat en la venda de tabac a Escaldes.

Calvo admet que el visitant que venia només pel tabac “desapareix”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El negoci del tabac no passa pel seu millor moment. Les dades d’ingressos recaptats a la duana durant el 2019 mostren una caiguda del 5,6% respecte del 2018 i les vendes durant el mes de desembre –període amb una important afluència turística al país tant pel pont de la Puríssima com per les festes de Nadal– no han estat bones. Així ho admet el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raul Calvo, que assenyala els importants canvis que ha patit el sector i que no els fan ser optimistes. La reducció del diferencial de preu, especialment amb Espanya, fa que es comenci a notar que aquells que venien a Andorra expressament a comprar tabac, ho estan deixant de fer.

“Ha sigut un any molt atípic per la incidència que ha tingut el desenvolupament legislatiu que hi ha hagut. Comparar aquest desembre amb el de l’any passat és difícil perquè no tenen res a veure”, va apuntar, i va afegir que “hem patit una davallada de vendes certament significativa”. Calvo no amaga que amb l’entrada en vigor de la llei que fixa el preu mínim dels paquets i amb una pujada de preu que es va haver de fer en alguns productes per l’encariment provinent dels fabricants, el diferencial cada vegada és menys atractiu. “És una desincentivació de cara al consumidor. Hi ha gent que pel diferencial de preu compraven més quantitat de tabac, i ara compren el cartronet i ja està”, va explicar.
Tot i que per exemple la fixació del preu mínim és molt recent –va entrar en vigor fa tan sols un parell de mesos– i per tant tothom està una mica a l’expectativa de què pugui passar, alguns efectes ha tingut. “L’estabilitat de preus permet millorar una mica l’efecte d’una oferta constant i això fa que millori una mica el marge comercial, però hem d’acabar de veure els números per mirar fins a quin punt hi ha compensació d’una cosa amb l’altra”, va manifestar, i va deixar clar que “el que preocupa és que les vendes puguin anar a la baixa, perquè al final això repercuteix globalment. Les recaptacions per via impositiva també van a la baixa i per tant, veiem una tendència que no és gaire engrescadora”.

Diferencial
Amb la fixació d’un preu mínim de venda del tabac, el diferencial en relació amb les tarifes de l’Estat Espanyol s’ha situat al voltant del 30%. En el cas de França segueix sent força més alt, ja que com apunta el president de l’UCAT, al país veí del nord “porten una política bastant activa en el sentit impositiu i estan apujant constantment el preu”. En canvi, a Espanya, “amb els problemes d’inestabilitat política fa més temps que no toquen ni els impostos ni els preus”. D’aquesta manera, detalla que una marca de les considerades prèmium, a Espanya està per sobre dels 5 euros, a França per sobre de 8 i al Principat “entre els 3,6 i els 3,8 euros”. “Estem relativament a prop en el cas d’Espanya. Però veiem que fins i tot dins la UE hi ha diferencials enormes i nosaltres estem al mig en una situació no massa afavorida”.
Per tot plegat remarca que si bé els preus segueixen sent “atractius”, cosa que fa que aquells turistes que venen al país i els troben “comprin”, sí que han notat canvis en el perfil de comprador. “Temps enrere el que generàvem amb els preus del tabac que teníem és que hi havia un públic determinat que venia a comprar el tabac a Andorra, i ara això està desapareixent”.
Tots aquests primers senyals no els fan ser massa optimistes a l’hora de mirar cap al futur. “Hem de preveure que això anirà a la baixa sens dubte”, reconeix. A més, recorda que Andorra ha signat convenis amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que condicionaran, també, el negoci. “S’hauran de reduir els elements que volen fer més atractiva la compra i l’oferta publicitària i la imatge s’hauran d’anar ajustant dins els terminis previstos”, exposa. Així, insisteix que “el negoci anirà a menys, no és molt encoratjador”. De fet, Calvo recorda que el negoci del tabac afecta tots nivells. “Si no hi ha demanda, tot tira enrere. Si el fabricant no fabrica, importa. Si no s’importa, no es poden assumir segons quins compromisos amb el sector agrari i l’Estat tampoc ingressa. Per tant, afecta tota la societat. Si nosaltres no tenim demanda, s’ha acabat el bròquil”, conclou.
El president de l’UCAT apunta que per poder sobreviure com a comerciants “potser ens haurem d’especialitzar, buscar una venda més qualitativa o trobar altres segments”. Tot d’elements que volen plantejar al Govern en pròximes reunions perquè “és un mercat que ha canviat i cal veure on anirem a parar”.

calvó
visitant
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte