El sector de la construcció i el de serveis, gràcies al repunt de les activitats vinculades al turisme, van liderar el creixement de l'economia nacional el 2019, segons es despren de l'Informe de conjuntura corresponent al segon semestre del 2019, fet públic ahir per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.
L'informe, fet a partir de les respostes de 419 empreses a l'enquesta feta durant el primer trimestre del 2020, posa de manifest que el balanç de l'activitat econòmica del 2019 "va ser en general positiu", amb una evolució dels negocis "que va anar de menys a més al llarg de l'any". D'aquesta manera, des de la CCIS es considera que l'economia nacional va "continuar prolongant l'etapa de creixement econòmic que es va iniciar el 2014" si bé "amb un ritme expansiu de l'activitat que es va mantenir dintre d'uns nivells moderats".
Per sectors, la construcció va mantenir "un ritme d'expansió notable", tot i que inferior al del 2018, un fet que s'atribueix a "l'assoliment progressiu d'uns nivells d'activitat més normalitzat. En aquest sentit, les empreses que van respondre a l'enquesta van indicar un "augment mitjà de la xifra de negocis del 4,9%, una taxa "significativa" però allunyada del 8,2% dels dos exercicis anteriors.
En el cas de la indústria, les xifres d'activitat i la confiança del sector no van ser tant positives i posaven de manifest que "la recuperació de l'activitat ees va mostrar molt continguda i dèbil". Així, les empreses industrials van apuntar "un alentiment del ritme d'activitat" en relació a l'exercici anterior, fet que es va traduir en una "caiguda de la xifra de negocis del 0,5% de mitjana". Amb tot, l'ocupació de personal va registrar un augment moderat.
D'altra banda, l'entrada de turistes va afavorir el sector hoteler que va registrat "un lleuger repunt del ritme d'activitat", i "un increment interanual de la facturació de l'1,6% de mitjana" així com un augment "moderat" dels nivell d'ocupació del personal.
Per la seva part, i tot i mantenir uns registres d'activitat "molt discrets", el comerç minorista va presentar "lleus signes de millora" i, en el seu conjunt, "un comportament més estabilitzat". Els comerciants que van respondre l'enquesta van assenyalar una "disminució interanual mitjana de la facturació per establiment del 0,7%", un descens força inferir al registrat just un any abans que va ser del 3,4%.
També en l'àmbit del comerç, l'informe recorda que molts establiments del Pas de la Casa van patir l'impacte negatiu del tancament dels accessos durant 18, per la neu a l'hivern però també per l'esllavissada de l'abril, i apunta a "una disminució de la facturació per establiment del 17,4% de mitjana".
En termes globals, la millora de l’activitat econòmica es va traduir en un increment força general de les necessitats d’inversió, que va ser "molt apreciable" en el sector de la construcció i, sobretot, en les branques de serveis, principalment, en l’hoteleria, en què es va advertir una clara acceleració del ritme inversor de les empreses amb relació amb un any enrere. En canvi, en la indústria les empreses es van mostrar menys dinàmiques a l’hora d’invertir i van indicar uns plans d’inversió molt reduïts.
AIxí mateix, la majoria dels principals indicadors quantitatius de l’any 2019 confirmen aquesta evolució "positiva però moderada" de l’activitat econòmica que apunten les enquestes de clima empresarial.
Amb relació al comportament dels diferents sectors durant el segon semestre de l'any, l'informe assenyala una "lleugera millora" del ritme d'activitat de la indústria en el tram final de l'any, que contrasta amb la davallada experimentada el primer semestre. Amb tot, les registres van continuar sent "molt discrets", en línia amb un entorn "de moderació de la demanda". A la segona part del 2019 es va constatar també un increment del "ritme exportador" de les empreses.
En canvi, la construcció va "mantenir un ritme de creixement elevat, molt superior al de la resta de sectors", consolidant una trajectòria positiva que permet recuperar part de l'activitat perduda durant l'anterior crisi, sobretot gràcies al dinamisme del segment de l'habitatge i a l'increment de les activitats de rehabilitació. També es va constatar una recuperació del volum d'obra executada i el volum d'obra contractada va continuar mostran una dinàmica positiva.
Per contra, el comerç minorista, va ser el que "va continuar patint més les limitacions econòmiques del moment" així com els "canvis estructurals en la demanda", lligats en bona mesura a la "progressiva digitalització de l'economia" i al "fort creixement del comerç electrònic". Amb tot, i després dels "lleus símptomes de millora" mostrats al tram final de l'exercici, les valoracions dels comerciants sobre la marxa dels negocis "van ser les més optimistes dels últims tres anys".
Finalment, l'Informe de conjuntura posa de manifest que el sector hoteler "va registrar una evolució positiva" el segon semestre de l'any, sobretot gràcies a "una campanya d'estiu millor de l'esperada" i també a "un balanç positiu del turisme durant el darrer trimestre de l'any". Tot i els resultats obtinguts l'evolució del sector entre el juliol i el desembre passat confirma "la tendència de moderació en el ritme de creixement del sector, després de tres anys notables d'activitat".