Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de la façana del centre comercial Punt de Trobada.
Vista de la façana del centre comercial Punt de Trobada.

El Constitucional avala el desnonament del Punt de Trobada


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana.

El desnonament del Punt de Trobada tirarà endavant. El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit desestimar el recurs que la família Cachafeiro –en nom de les societats mercantils Execo i Cori– actuals explotadors del centre comercial, van presentar fa uns mesos contra la sentència dictada per la sala civil del Tribunal Superior de Justícia i que els obligava a abandonar el Punt de Trobada i tornar a la part propietària, la societat Cosp SA –família Mallol–, el terreny i també satisfer una indemnització de més d’un milió d’euros per “l’ocupació indeguda” d’aquest espai des de la finalització del contracte de lloguer. Cal tenir present que quan l’Alt Tribunal va acceptar a tràmit el recurs, el procés de desnonament es va aturar en espera de la resolució. Per tant, ara, un cop decidit, el procés s’ha de reprendre. Això sí, quan torni l’activitat a la Batllia, ja que actualment es troba aturada per la crisi sanitària de la Covid-19.

El TC tanca d’aquesta manera el litigi entre els Cachafeiro i la família propietària dels terrenys, els Mallol, que s’arrossegava des del 2016. I ho fa recordant que no són una tercera instància, constatant que les sentències tant de la Batllia com del Tribunal Superior “es manifesten amb contundència” i que no s’ha produït cap vulneració de drets. Els Cachafeiro consideraven que s’havia vulnerat el dret a la jurisdicció en aplicar una llei que consideraven que ja no estava vigent. Però el TC exposa, en la sentència a la qual ha tingut accés el BonDia, que “els tribunals d’instància van considerar raonablement que quan es produeix el venciment del termini contractactual”, el desembre del 2015, “era d’aplicació la Llei del 30 de juny de 1999 –que no va excloure del seu àmbit els arrendaments de finca urbana com el concertat entre les parts–” i que, per tant, “procedia utilitzar les normes del procediment civil establert per la mateixa Llei que en cap cas pot reputar-se inconstitucional”. I insisteix: “el procediment emprat no era en absolut inadequat ni inidoni i no és possible considerar que la seva tramitació infringeixi el dret al procediment degut”.
Per tot plegat conclou, “les dues sentències d’instància efectuen [...] un raonament que segueix les normes de la lògica formal i de la lògica jurídica. No són d’advertir errors que puguin comportar indefensió. I, les conclusions a les quals s’arriben, no poden ser titllades de contradictòries, d’extravagants, d’absurdes ni d’arbitràries; ans al contrari, són ajustades a les regles del raonament lògic, formal i jurídic”, motius pels quals desestima el recurs d’empara.

Davant d’aquesta decisió, l’advocat de la família Cachafeiro, Xavier Jordana, es va mostrar decebut perquè “crec que teníem la raó i el TC no ens desmenteix”. Amb tot, va indicar que un cop es reprengui l’activitat a la Batllia hauran de tornar a preparar el pla de desallotjament que ja se’ls havia demanat abans que el TC acceptés el recurs d’empara. Un pla que va advertir que “serà més complicat de fer, perquè no tenim turistes i serà més difícil vendre l’estoc de mercaderies”. Igualment, analitzaran si finalment porten la qüestió al tribunal d’Estrasburg. “Crec que hi pot anar, però s’ha de mirar. No té efectes suspensius, i fer un procés tan  llarg perquè quan et donin la raó ja estiguis fora, no sé si té sentit”, va exposar.

Pyrénées
Fonts properes a Pyrénées, que preveu instal·lar-se a l’actual Punt de Trobada, han assenyalat que es respecten els processos judicials i que es mantenen a l’expectativa de l’execució de la sentència. En aquest sentit, reiteren la voluntat de garantir “el gruix dels llocs de treball de l’actual plantilla” i que un cop executat el desnonament, faran els possibles per escurçar els terminis de reobertura.

Constitucional
tomba
recurs
Cachafeiro
desnonament
Punt
Trobada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic