Diari digital d'Andorra Bondia
Esther Puigcercós és directora general d’Andorran Banking.
Esther Puigcercós és directora general d’Andorran Banking.

El cost de les transferències bancàries internacionals es redueix


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Les cinc entitats bancàries del Principat van passar ahir a formar part de la zona única de pagaments en euros (Single Euro Payments Area – SEPA), seguint l’adhesió per part del Principat l’1 de març passat.
A partir d’ara, els bancs andorrans podran enviar i rebre transferències de conformitat amb els esquemes d’aquest ens. SEPA tracta els aspectes tècnics de les transferències (instruments, estàndards, procediments i infraestructures comuns), creant un escenari harmonitzat que implica que, tècnicament, no existeixin diferències entre els pagaments nacionals i internacionals, que s’efectuaran amb la mateixa facilitat, rapidesa, seguretat i eficiència. Aquesta harmonització i homologació de les transferències suposa una reducció considerable en el cost que fins ara tenien els pagaments internacionals entre comptes bancaris des del país. Malgrat que el SEPA no determina quines han de ser les comissions, la  simplificació i agilització dels tràmits reduirà conseqüentment el cost. 
 La directora general d’Andorran Banking,  Esther Puigcercós, valora positivament aquest nou estat de la banca andorrana. “Estem satisfets perquè suposa un pas més cap a l’homologació a nivell europeu per fer transferències”, va comentar. Aquesta entrada “al club SEPA suposa també una garantia més per al sistema financer d’Andorra”, va apuntar. 
Ara per ara, és en l’àmbit de les transferències on tant bancs com empreses i clients notaran els canvis. “Els bancs entren ara en un procés harmonitzat tècnic de com es produeixen les transferències”. Això suposa un “canvi en la manera de fer”, i informàticament les entitats tenen un mateix sistema, com a la resta dels països, per fer les transferències, així com també les grans empreses. Andorran Banking ha facilitat a través de la seva pàgina web una guia de les preguntes més freqüents sobre tots aquests processos. 
Els clients del banc tindran a partir d’ara “una major transparència i informació sobre l’ús de les seves transferències”, va comentar Puigcercós. 
Després de les transferències, els bancs andorrans s’aniran adherint progressivament a la resta d’esquemes SEPA, com són les domiciliacions bancàries SEPA, a les quals s’integraran a partir de l’1 de gener del 2020 en base al que estableix la legislació andorrana, i les transferències de crèdit instantànies.
Puigcercós va assenyalar a més que “l’adhesió d’Andorra a SEPA facilita l’accés als nous mercats i incorpora nous elements de competitivitat tant per a les entitats andorranes com per als seus clients. Més de 520 milions de ciutadans utilitzen SEPA i realitzen 122 bilions de pagaments cada any. Andorra i els seus bancs formen part d’aquesta iniciativa europea que cerca harmonitzar els pagaments en euros.”
Amb la inclusió d’Andorra, l’àmbit geogràfic dels esquemes SEPA s’amplia a 36 països: els 28 estats membres de la Unió Europea, Islàndia, Noruega, Liechtenstein, Suïssa, Mònaco i San Marino, Ciutat del Vaticà i el Principat d’Andorra.

Paypal
Andorra té validada tota la normativa de mitjans de pagaments, i això comportarà que proveïdors com PayPal truquin a la porta del supervisor per presentar el seu servei. En el cas d’Andorra no depèn dels bancs, sinó de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que és qui haurà de veure si compleix la nova normativa adoptada.

cost
transferències
bancàries
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic