Diari digital d'Andorra Bondia
Un carrer del Pas de la Casa.
Un carrer del Pas de la Casa.

El Govern considera una prioritat el pla de millora del Pas de la Casa


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Govern és conscient de les dificultats dels empresaris del Pas de la Casa per cobrir les vacants que hi ha a les plantilles, segons va assegurar el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Salustià Chato. És per això que afirma que la implementació d’un pla global que persegueixi canviar la imatge del poble davant dels veïns i els visitants és “una prioritat”. D’aquesta manera es va alinear amb la CEA. “El Pas aporta molt al PIB del país i s’ha de potenciar”, va destacar.

Recorda que en algunes de les mesures ja s’ha començat a posar fil a l’agulla. Així va parlar de la Taula d’habitatge, que un dels objectius que s’ha marcat és conèixer la situació del mercat immobiliari del Pas de la Casa. Un cop s’hagi enllestit aquest anàlisi, l’executiu no descarta cap acció per redreçar la situació i fer que la vida en aquest nucli sigui “més agradable”. Alhora, Chato creu que la nova concessió de transport públic pot ajudar a trobar personal gràcies a les millores introduïdes en el servei.
Una altra de les vies seria atraure treballadors de les zones properes del sud de França. Això es faria establint acords amb empreses d’ocupació franceses. Altres iniciatives que ja estan en marxa i que es mantindran són la celebració de job meeting per atraure mà d’obra del país veí del nord, el Programa de foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades que ofereix una subvenció per al transport públic; millorar les tasques de prospecció laboral perquè el Servei d’Ocupació ofereixi a les empreses el perfil que està buscant; i informar dels serveis que dona Ocupació a través de la presència física a les oficines de tràmits del Comú d’Encamp al Pas de la Casa.
Chato va explicar que de l’anàlisi fet el 2018 sobre les necessitats i els obstacles amb què es trobaven els comerciants, es va poder concloure que hi ha una manca de perfils interessats en els llocs de treball que allà es busca cobrir perquè l’oferta no és actractiva. El fet és que els mateixos tipus de feina (de l’hostaleria i restauració, sobretot) es poden trobar en d’altres indrets més accessibles i en aquest cas els problemes per conciliar la vida laboral i la familiar s’accentuen encara més en haver de fer un desplaçament més llarg. Per això des de l’executiu es remarca que hi hauria d’haver algun diferencial que fes atractiu el Pas de la Casa, ja sigui econòmic o social.  

Al Servei d’Ocupació hi ha avui 71 llocs de treball per cobrir del Pas de la Casa

Actualment, el Servei d’Ocupació té 28 ofertes actives del Pas de la Casa, amb un total de 71 llocs de treball per cobrir. El 70,4% ofereixen contracte de durada determinada mentre que el 29,6% restant de durada indeterminada. En total, el Servei d’Ocupació compta amb 456 ofertes actives, amb 959 llocs de treball vacants. D’aquests, un 79,2% són de durada determinada. Si observem el període comprès entre el gener i el maig d’aquest any, el servei va rebre un total de 1.111 vacants de les quals 38 eren del Pas de la Casa. Això representa un 3,4% del total de llocs de treball oferts durant l’any. En aquest cas, un 65,78% dels 38 llocs de treball oferien contractes de durada determinada. A més, durant aquest període i van haver 2.277 intermediacions amb enviament de candidat disponible de les quals 38 van ser al Pas (un 1,7%). Pel que fa a les contractacions, però, de les 196 efectuades a través del Servei d’Ocupació només una va ser en aquest poble (un 0,5%).
Si observem les dades de tot l’any 2018, el Servei d’Ocupació va rebre un total de 3.307 vacants de les quals 233 provenien del Pas de la Casa, el que representa un 7% del total de llocs de treball oferts durant l’any. De les 233 vacants, un 52,8% oferien contractes de durada determinada i el 47,2% restant de durada indeterminada, una xifra comparable amb el total d’ofertes inscrites durant aquest any. D’intermediacions amb enviament de candidat disponible se’n van registrar 5.066, de les quals 93 van ser al Pas de la Casa (un 1,8%). Pel que fa a les contractacions, durant l’any passat se’n van fer 524 mitjançant el Servei d’Ocupació. D’aquestes, només set van ser al Pas de la Casa (un 1,3% del total). La majoria d’aquestes set contractacions van ser al sector del comerç (un total de quatre). N’hi va haver dues al sector de l’hoteleria i restauració, i una a la construcció. Cinc van ser amb contracte de durada indeterminada i dos de durada determinada.

 

 

Pas de la Casa
mà d'obra
treball
salustià chato
Servei d'Ocupació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic