Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern constata un desconeixement dels tributs entre els petits empresaris


Escrit per: 
Redacció

El Govern ha posat en marxa, al mateix edifici on es troba la ràdio i la televisió públiques, a la Baixada del Molí, les oficines del que en el futur serà l’Agència Fiscal i de Fronteres, que ha d’entrar en funcionament a principis de l’any vinent.

Les dependències, que ahir al matí van ser visitades pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que va estar acompanyat del director de Tributs, Xavier Jiménez, i la directora de Duanes, Marta Boquera, serviran de moment per atendre les consultes dels ciutadans sobre els nous impostos. “Estem en un canvi gairebé històric per al país i que requereix un esforç per part de l’administració per sensibilitzar tothom en aquest trànsit cap a un marc fiscal absolutament diferent del que havíem tingut”, va indicar Cinca.
La intenció de l’Administració, segons va explicar el ministre, és posar-se a disposició dels empresaris a través de diverses iniciatives per donar a conèixer els detalls del nou model tributari “perquè aquest trànsit els sigui el més còmode possible”. I és que aproximadament el 90% de les empreses del país són petites i no disposen d’estructures comptables i financeres especialitzades en aquest àmbit, motiu pel qual el Goven pretén facilitar-los, especialment en aquesta primera etapa, els mitjans perquè puguin complir les seves obligacions.
En aquest sentit, una desena d’agents de duana van iniciar ahir mateix “amb molt bona acollida” les visites directament als locals comercials i despatxos per aclarir els dubtes que puguin tenir els obligats tributaris i repartir els tríptics que s’han editat sobre l’impost de societats i l’impost sobre la renda d’activitats econòmiques. “La percepció que teníem que hi ha un gran desconeixement de tot el que se’ns acosta és real i la gent agraeix que des de l’administració siguem proactius i anem a explicar tot el que s’haurà de fer en els propers mesos”, va dir el titular de Finances i Funció Pública.
Una vegada creada l’Agència Fiscal i de Fronteres, les oficines obertes ahir seran també el punt d’atenció al públic per a les persones que vulguin fer les seves declaracions. En total hi haurà en aquest espai, que fins ara era utilitzat per RTVA i en els quals s’ha hagut de fer una “inversió mínima” pel fet d’haver acollit anteriorment l’Oficina de Marques, deu llocs de treball de cara al públic i catorze més que s’encarregaran de dur a terme les gestions administratives vinculades a la fiscalitat. Això vol dir que en el futur es deixaran de fer les declaracions fiscals a l’edifici administratiu del Govern i a l’edifici de Duana, a Escaldes. La voluntat del Govern és que el servei es pugui donar amb el mateix personal amb què avui compta la Duana i el departament de Tributs, que està sent format des de l’any passat.
 El concurs convocat perquè una empresa especialitzada ajudi en la definició dels processos de funcionament de l’agència i de les necessitats informàtiques s’adjudicarà aquesta mateixa setmana, després que s’hi hagin presentat empreses “de primer nivell”. El ministre de Finances i Funció Pública va recordar que les empreses hauran de presentar els comptes fins al dia 31 de juliol, “que és com un pas previ que després donarà peu que cadascú pugui fer la seva declaració a compte durant el mes de setembre”. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic