L’executiu continua considerant una “prioritat” que el Principat pugui disposar d’un prestador d’última instància, possibilitat que ja s’havia avaluat la legislatura passada i que, malgrat no formar part de l’acord d’associació, l’aleshores cap de Govern, Antoni Martí, sí que havia aconseguit el compromís del llavors president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker de “tenir en consideració o trobar una solució” perquè Andorra pogués tenir aquest darrer prestador. 

Així ho ha recordat el ministre de Finances, Eric Jover, que ha avançat que ja ha “renovat contactes amb el Banc Central Europeu per tornar a reprendre el debat que hi va haver amb el ministre Cinca” i d’aquesta manera “tornar a agafar els elements que hi ha sobre la taula i traslladar novament que és una prioritat pel Govern” per poder veure “com ens poden ajudar a trobar aquesta solució”.
Jover ha admès també que una de les vies per poder accedir a un prestador d’última instància és fer-ho a través dels bancs centrals dels països veïns, una opció que ara per ara “no està descartada”, si bé el titular de Finances considera que “sigui quina sigui la millor via final, els contactes al més alt nivell els hem de començar amb el Banc Central Europeu”.
El ministre ha remarcat també que els treballs per disposar d’un prestador de darrera instància són independents als del procés iniciat per adherir-se al Fons Monetari Internacional. I és que malgrat admetre que “l’FMI no dona ajudes sectorials”, Jover destaca que aquí el pes del sector bancari és tan important que “en cas d’una crisi bancària important repercutiria en una crisi de país i l’FMI ens podria venir a ajudar”. Amb tot, el ministre apunta que es tracta de dos “mecanismes independents però complementaris”.
Precisament, quant al procés per adherir-se a l’FMI, Jover ha explicat que “gairebé setmanalment” hi ha reunions telefòniques entre els equips tècnics d’Andorra i els del Fons Monetari Internacional, “tant per organitzar la visita tècnica que tindrà lloc a final de març com per anar intercanviant informació”. En aquesta línia, el titular de Finances ha precisat que “ja ens han passat tot una llista d’informacions que necessiten”, peticions que ja “els hem traslladat”, de manera que ara s’està en la fase de fer un “intercanvi sobre com s’interpreten aquestes dades”, una tasca que “acabarem de fer quan vinguin aquí”.
Amb relació a la informació sol·licitada des de l’FMI i si el país té la capacitat per tenir-la i lliurar-la, Jover admet que “hi ha alguns elements que haurem de construir”, i que segons com “es podrien construir conjuntament” amb l’ajuda dels tècnics de l’organisme internacional. I és que es tracta també d’un dels punts d’aquesta fase d’anàlisi prèvia. “Hem de veure quina informació tenim per respondre les seves preguntes, veure quina és suficient, quina ho és però cal adaptar la metodologia o de quina realment no disposem”, precisa el ministre, que insisteix que “no s’ha fet cap pas en el qual no es pugui fer marxa enrere”. Amb tot, afirma estar “convençut” que “un cop tinguem totes les dades, els avantatges seran més importants que no pas els inconvenients”.

Tramitacions fiscals fàcils i cada cop més efectius
Tot i que en l’àmbit impositiu l’objectiu del titular de Finances “no és apropar el tipus efectiu al nominal”, Eric Jover sí que admet que cal continuar treballant per aconseguir que “les tramitacions fiscals siguin més fàcils” i per garantir que “la fiscalitat s’apliqui”.
En aquesta línia, el ministre, que recorda que “tenim un sistema fiscal jove”, avança que amb els plans d’actuació que s’estan desenvolupament des de l’Agència Tributària “estem mirant quins passos hem de fer per ser més efectius i poder perseguir més algunes pràctiques de gent o empreses que no paguen els impostos que deuen”.