Malgrat la incertesa que comporta la pandèmia de la Covid-19 la situació de la banca andorrana és prou bona i el sector està “totalment consolidat” com perquè calgui pensar en cap fusió entre entitats.
Així ho creu si més no el president de BancSabadell d’Andorra (BSA), Miquel Alabern, que va assegurar que “la banca d’Andorra avui no té cap necessitat ni cap força per fusionar-se”, i que en el cas que hi hagués alguna fusió, aquesta seria “per intentar potser estalviar costos”. Amb tot, el dirigent del BSA va insistir que “avui no és cap necessitat ni cap urgència que els bancs a Andorra s’hagin de fusionar”, una situació que potser no era tan segura dos o tres anys enrere perquè “hi havia una situació de més incertesa”.
Alabern, que va recordar que les fusions “depenen de la situació de cada entitat” i que “n’hi ha de petites que funcionen molt bé arreu del món i no cal que es fusionin i d’altres de grans que tenen les seves dificultats i s’han de fusionar”, va admetre que el país ha passat per moments “molt difícils”, com va ser la crisi del 2008 o com també pot ser el fet d’estar en una situació d’entorn de mercat d’interessos negatius, que “donen certa pressió a la rendibilitat”.
Malgrat aquest fet, i tot i admetre que la banca andorrana “està en una situació de rendibilitat justeta”, ja que els interessos negatius porten el sector, no només a Andorra sinó arreu, a uns “rendiments baixos”, el president de BSA va destacar que els bancs tenen bons nivells de liquiditat, com s’ha posat de manifest amb les mesures per fer front a les conseqüències de la Covid-19, en què “s’ha demostrat que hi havia prou diners per fer-ho”, i de solvència.
En aquest sentit, Alabern va assegurar que “avui la banca té una liquiditat suficient per donar crèdits a tothom qui ho demani” i que, malgrat ser conscient que “és un tòpic”, “avui falten més peticions de crèdit solvents que no pas diners per deixar-ne”. I va destacar que “el que a vegades costa és trobar peticions prou interessants per als bancs per deixar els diners” i que “si les peticions són bones, els clients solvents i els projectes interessants, diners n’hi ha per a tots els projectes que es presenten aquí a Andorra”.
Acord d’associació
D’altra banda, i interpel·lat sobre la negociació oberta amb la Unió Europa, el dirigent de BSA es va mostrar convençut que “l’acord d’associació no perjudicarà el sector financer perquè s’està negociant força bé”.
En aquesta línia, Alabern, que va reconèixer, però, que “qualsevol acord fins que no s’acabi pot acabar de qualsevol manera”, va destacar que tal com s’està enfocant avui “és un acord que està preservant tots els interessos d’Andorra”, i va recordar que “els temes que s’han anat tancant fins avui són respectuosos amb les especificitats d’Andorra”.
Espot augura un “hivern difícil” però manté que “el que no podem fer és abaixar els braços”
El cap de Govern, Xavier Espot, va admetre ahir que ve un “hivern difícil”, tant des d’una perspectiva econòmica, social com sanitària, si bé va fer una crida a tirar endavant, ja que “el que no podem fer és abaixar els braços”. Espot va fer aquestes manifestacions després de la sessió inaugural de El futur a debat, una sèrie de taules rodones que organitza la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) amb el patrocini de BancSabadell d’Andorra per abordar el futur del país, on persones representatives de diversos sectors empresarials analitzaran els reptes que té plantejats l’economia del país. Espot va lloar aquest “exercici de reflexió” plantejat des de la CEA, del qual es va mostrar convençut que en sortiran “conclusions vingudes del mateix teixit econòmic i social del país” que permetran “nodrir, alimentar i fer evolucionar” el full de ruta H23 definit per l’Executiu per als pròxims tres anys així com també el debat que impulsen conjuntament el Govern, el Consell General i els comuns per abordar el futur a més llarg termini, dues iniciatives que va considerar “complementàries”. Precisament, i en l’àmbit de l’H23, el cap de Govern va explicar que l’Executiu ha identificat tres parcel·les de Casa Rossell, a Ordino, on ja s’ha plantejat l’alliberament dels arrendaments rústics que hi havia establerts, en les quals es podrien materialitzar algun dels projectes previstos en el full de ruta fins al 2023. En aquest sentit, Espot, que va dir que hi ha damunt la taula la possibilitat de desenvolupar algun equipament sanitari, social o educatiu a la vegada que va garantir que no es pensa en aquests terrenys per a l’heliport, va detallar que el Govern es dona de temps fins a final d’any per acabar de decidir el projecte o projectes que s’hi ubicaran.
D’altra banda, el president de la CEA, Gerard Cadena, va voler mostrar-se optimista tot i aquests més de set mesos d’incertesa i va assegurar que “l’endemà de la pandèmia, tornarem a créixer”. En aquesta línia, Cadena va apuntar que “la sortida de la crisi ha de comptar amb el talent de tothom”, i va recordar que alguns dels reptes als quals s’afronta l’economia del país ja “estaven plantejats abans de la pandèmia”, tot i que ara amb la Covid-19 “s’han accelerat”, una idea amb la qual va coincidir amb el president de BSA, Miquel Alabern, que també va qualificar la pandèmia com un “accelerador”. Per això, el dirigent de la CEA va insistir que la patronal vol continuar sent un “interlocutor exigent i constructiu” davant el Govern.