El Registre d’Ocupació dels Allotjaments Turístics (ROAT) no acaba de funcionar. Amb l’entrada en funcionament de la taxa turística el segon semestre del 2023 ja es va posar en evidència perquè es pensava que la recaptació havia de ser superior a la xifra obtinguda i va ser llavors quan va saltar la llebre. A partir d’aquell moment, es van fer inspeccions per part de l’Agència Tributària i del ministeri de l’Interior als establiments. 
I l’abril de l’any passat el titular de Turisme, Jordi Torres, explicava que s’havia detectat que un de cada tres turistes no estaven inscrits al ROAT. I, és clar, estar inscrit en aquest registre resulta importantíssim no només per a la recaptació de la taxa turística, sinó perquè la introducció de les dades també genera un fitxer que els establiments turístics han de trametre al departament de Policia abans que passin 12 hores des de l’arribada del client a l’allotjament o bé, si el client preveu quedar-s’hi per un període inferior a 24 hores, aquesta informació s’ha de fer arribar  obligatòriament  abans que el client abandoni l’allotjament, tal com especifica el mateix reglament del ROAT. És, per tant, una qüestió de seguretat nacional.

Doncs bé, també des del departament d’Estadística es constata que per al correcte acompliment de les activitats sobre els indicadors de rendibilitat del sector hoteler i l’índex de preus dels allotjaments turístics, la principal eina i font de dades és el ROAT. Ara bé, “tot i les millores progressives d’aquest sistema, els resultats obtinguts fins al moment no són suficients, ni estadísticament significatius, especialment pel que fa al grau d’acompliment dels establiments hotelers”. Així consta en la memòria d’aquest departament corresponent al 2024.

Per mirar de millorar aquesta situació,  ja a finals del 2021 des d’Estadística es va iniciar un treball d’enquesta a una mostra representativa dels allotjaments hotelers. Però aquesta eina tampoc no ha servit, perquè malgrat els esforços esmerçats, els resultats obtinguts fins ara encara no permeten assolir el nivell de cobertura i qualitat desitjats.
És per això que es considera imprescindible que el sistema administratiu de registre (ROAT) funcioni correctament i de manera estable. Els motius? Ha de constituir la base estructural d’aquestes estadístiques. De tota manera, el departament no es dona per vençut i explica que en paral·lel s’estan explorant noves fonts de recollida d’informació que permetin millorar la cobertura i la qualitat de les dades relatives al sector hoteler.
I és que alguna cosa falla. Potser per això, Turisme ha actualitzat el Manual d’entrada de dades al ROAT aquest 2025. Un document que recull, per cert, que el contracte dels establiments amb Estadística és opcional, ja que la tramesa de dades és voluntària. 

L’ocupació del juny, més fluixa que la del 2024
L’ocupació d’aquest mes de juny ha estat inferior a la del mateix mes de l’any passat. Així, segons l’evolució de les ocupacions hoteleres registrades per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA). Enguany, el juny es va tancar amb un 52,94% de mitjana, percentatge que suposa un 4,21% menys que el 2024, quan es va arribar fins al 57,15%. Pel que fa a l’ocupació hotelera dels mesos d’hivern, també gràcies a l’històric d’ocupacions que recull la Unió Hotelera, sabem que l’hivern es va tancar amb prop d’un 67% de mitjana, concretament, un 66,96%. Això suposa un increment d’un 3,3% si es compara amb l’hivern 2023-2024 i respecte a la temporada 2022-2023 el percentatge és pràcticament idèntic. El mes de l’hivern que va registrar una ocupació superior va ser el de febrer, amb un 87,73% de mitjana. Per contra, el mes amb menys ocupació va ser el de l’abril, amb un 44,41%.