Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó va presentar ahir el text.
La ministra Sílvia Calvó va presentar ahir el text.

Els ajuts als productes ecològics i de qualitat creixeran amb la nova llei


Escrit per: 
M.S.C / Foto: Jonathan Gil

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, que ha d’afavorir la diversificació del sector agrícola. El text reconeix les qualificacions de la Unió Europea (UE), un fet que permetrà la prevenció de fraus i l’accés als segells comunitaris. A més, preveu ajuts a la producció ecològica i a la subjecta a règims de qualitat per compensar el diferencial de cost que hi ha amb els productes convencionals.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar que avui ja es destinen 360.000 euros per als segells de qualitat. Amb la llei s’aniran implantant noves subvencions a mesura que es tinguin els segells de qualitat. L’import variarà en funció del tipus de producte que es tracti.
Calvó va recordar que a hores d’ara la producció ecològica no està regulada i això fa que els productors ho hagin de fer a l’estranger, fet que suposa un increment de costos. També va indicar que el règim de qualitat existent és només aplicable a productes agraris (la carn i el vi, actualment). Amb el text aprovat ahir, es podran oferir certificacions de qualitat també a tots els productes alimentaris. A banda, es reconeixen els règims de qualitat de la UE (DOP, IGP i ETG) i s’obre la possibilitat d’utilitzar el reconeixement de producte de muntanya. Tot plegat ha de prevenir possibles fraus i també facilitarà la reciprocitat amb la UE. Així mateix, es podrà certificar amb l’ecofulla, una imatge que els consumidors de la Unió reconeixen. 
Amb relació a la producció ecològica, el projecte de llei recull la normativa de la UE, i per als productes de qualitat controlada es dona cobertura legal als que han estat creats o elaborats a Andorra, així com una marca col·lectiva, com pot ser Productes agrícoles i artesans d’Andorra. 
La llei crea una autoritat de control, que serà transversal, formada pels departaments d’Agricultura, Comerç, Seguretat alimentària i entorn i l’OMPA, i evita així la creació d’un nou organisme. Per assegurar que es compleixen tots els requisits recollits al text, també s’estableixen controls, que podran anar a càrrec de la mateixa estructura de l’administració o bé es podran externalitzar a través d’una entitat especialitzada. A més, es preveu un règim de sancions en cas d’incompliment.

Creació de microempreses
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va remarcar que la llei neix arran de la constatació que Andorra, per les dimensions i la situació geogràfica del país, no pot apostar per volums elevats ni preus baixos i, per això, cal optar per la qualitat dels productes agrícoles. El text ha de permetre donar valor afegit a les produccions locals i oferir competitivitat en el mercat nacional i de la UE. A més ha d’ajudar a crear noves opcions de diversificació econòmica més enllà de l’àmbit agrari, com ara la transformació de productes alimentaris i la creació de microempreses d’alt valor afegit, que avui es comptabilitzen en una vintena.

Sílvia Calvó
producció ecològica
qualitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic